Putin v Liberci

Putin v Liberci Zdroj: Občanské sdružení Dekomunizace

Na radnici v Liberci "pověsili" Putina: Jde o varování před sílící ruskou diktaturou

Občanské sdružení Dekomunizace odhalilo dnes v ranních hodinách obří protestní plachtu s diktátorskou podobou Vladimíra Vladimiroviče Putina na průčelí liberecké radnice, náměstí Doktora Edvarda Beneše 1. Plachta je cíleně umístěna nad pomníkem devíti libereckých obětí ruské okupace, které zahynuly roku 1968.

Varuje tímto před postupem sílící ruské diktatury směrem do Evropy. Navzdory prohlášením ruské strany o oprávněnosti humanitární pomoci Rusům žijícím na Krymu a východní Ukrajině je jasné, že vstup cizích vojsk na území jiného státu není pomoc, ale akt agrese. Nároky Ruské federace na Krym jsou z hlediska mezinárodního práva nepřijatelné. Rusko je hrozbou, která se týká zájmů celé Evropy. Dnes Ukrajina, zítra i někdejší sovětské satelitní státy. Nynější ruská agrese má jasné analogie v dějinách Evropy. Zabrání Sudet a anšlusu Rakouska také předcházela nacistická kampaň o potřebě bránit Němce na území dalších států. V případě V. V. Putina se tyto argumenty objevují také, ale až po okupaci cizího státního území.

“Historie se opakuje a my cítíme povinnost na to upozornit. Janukovyčovo pozvání si nezadá se zvacím dopisem Vasila Bilaka a jemu podobných darebáků, kteří v roce 1968 vyzvali vedení Sovětského svazu, aby u nás zabránilo kontrarevoluci,“ říká Ondřej Matyáš z OS Dekomunizace, a dodává: „Vyzýváme naši vládu a jejím prostřednictvím Evropskou unii a NATO, aby konečně začali jednat s Ruskem jako se státem představujícím vážnou hrozbu pro demokracii a svobodu.“

Putin v LiberciPutin v Liberci|Občanské sdružení Dekomunizace