U Vietnamu spadlo malajské letadlo s 239 lidmi

U Vietnamu spadlo malajské letadlo s 239 lidmi Zdroj: ČTK

U Vietnamu se zřítilo do moře malajské letadlo s 239 lidmi na palubě

Letadlo typu Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines letící z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě se v noci na dnešek zřítilo do moře poblíž vietnamského ostrova Tho Chu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vietnamská státní média. Malajsijský ministr dopravy to ale zatím nepotvrdil. Velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hykl ČTK řekl, že podle centra pro katastrofy malajsijského ministerstva zahraničí nejsou na palubě žádní Češi.

Letadlo vzlétlo z letiště v Kuala Lumpuru v sobotu ve 12:21 místního času, tedy v pátek v 17:21 SEČ. Do Pekingu mělo dorazit v 6:30 místního, tedy půl hodiny před půlnocí SEČ. Aerolinky však oznámily, že řízení letového provozu ztratilo kontakt s letadlem zhruba po dvou hodinách letu, ve vietnamském vzdušném prostoru.

Podle aerolinek bylo na palubě 227 cestujících a 12 členů posádky, podle národností pak 152 Číňanů, 38 Malajců, 12 Indonésanů a sedm Australanů. Další cestující byli z USA, Francie, Nového Zélandu, Ukrajiny, Ruska, Kanady, Itálie, Tchaj-wanu, Nizozemska a Rakouska. Mezi cestujícími byly dvě malé děti.

Prostor, kam se stroj zřejmě zřítil, vietnamští záchranáři údajně už lokalizovali a vydali se na místo. Podle vietnamských letových kontrolorů byl kontakt s letounem přerušen minutu před tím, než stroj vstoupil do vietnamského vzdušného prostoru.

Malajsijský ministr dopravy Hishamuddin Hussein však zatím hovoří pouze o ztrátě kontaktu s posádkou. To, že se stroj zřítil, potvrdit odmítl. "Děláme vše, co je v našich silách, abychom zjistili, kde to letadlo je. Čekáme na přesné informace malajsijské armády, ta očekává další informace vietnamské strany," sdělil Hussein novinářům. Nikde na trase letadla prý zatím nebyly zpozorovány trosky. Pilot ale neodvysílal tísňový signál, což je podle letových odborníků nezvyklé. Podobný případ je znám z roku 2009, kdy rovněž bez tísňového signálu spadlo po čtyřech hodinách letu do moře letadlo společnosti Air France na trase z Brazílie do Francie.

Malajsijský letoun se podle původních zpráv zřítil v Jihočínském moři, jehož části si nárokuje několik asijských států, zejména Čína a Filipíny. Jejich napjaté vztahy, které se nejednou nebezpečně přiblížily ozbrojenému konfliktu, dnes v důsledku tragické havárie ustoupily. Čína na pomoc záchranářům vyslala dva pomocné čluny a Filipíny tři hlídkové lodi a tři letadla. "V mimořádných situacích musíme postupovat společně bez ohledu na hraniční problémy," prohlásil velitel filipínského západního vojenského okruhu Roy Deveraturda. V Pekingu, kam měl malajsijský stroj doletět, čínské úřady vyzvaly příbuzné a blízké pasažérů, aby se uchýlili do hotelu vzdáleného asi 15 kilometrů od letiště a vyčkali dalších informací.

Podle filipínských úřadů letadlo v okamžiku neštěstí letělo ve výšce 10.670 metrů a piloti žádný problém nehlásili. Hlavní pilot Zaharie Ahmad Shah měl nalétáno 18.000 hodin a s dopravními letadly létal od roku 1981. Zatím poslední havárie postihla malajsijské aerolinie v roce 1995, kdy při havárii u malajsijského města Tawau zahynulo 34 lidí.

Havárie je již druhou vážnou nehodou letounu Boeing 777 za necelý rok. Toto letadlo přitom od zahájení letů v roce 1995 nemělo žádné vážnější problémy s bezpečností. Loni v létě měl Boeing 777 aerolinek Asiana Airlines nehodu při přistání v San Francisku, při nehodě přišli o život tři cestující.