Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim Zdroj: ČTK

V Malajsii odsouzen vůdce opozice za homosexualitu

Na pět let do vězení půjde sedět Anwar Ibrahim, odvolací soud v Malajsii jej shledal vinným za „homosexuální praktiky“. Zvrátil tak předchozí soudní rozhodnutí, které někdejšího vicepremiéra v roce 2012 zprostilo viny. Informovala o tom agentura AP. 

Mezinárodní organizace pro lidská práva již v minulosti označily procesy vedené proti Ibrahimovi za politicky motivované. Sám Ibrahim rezolutně vinu popírá a také poukazuje na politický motiv obvinění. Ibrahimovi obhájci sdělili, že se proti rozsudku odvolají.

Ibrahim představuje podle AP největší hrozbu pro vládnoucí koalici Národní fronty, která je u moci od získání nezávislosti Malajsie v roce 1957 (tehdy se ještě jmenovala Malajská federace; Malajsie existuje až do roku 1963). V parlamentních volbách v roce 2013 dovedl Ibrahim opozici k zatím nejlepšímu volebnímu výsledku v historii.

V tomto měsíci měl Ibrahim v úmyslu kandidovat v místních volbách v nejbohatším malajsijském státě Selangor. Pokud by uspěl, mohl by se stát premiérem tohoto státu, což je považováno za vlivnou pozici. Ibrahima obvinil jeho bývalý politický poradce z toho, že ho v červnu 2008 přinutil k homosexuálnímu análnímu styku.

Ten je v Malajsii nelegální i mezi dospělými muži, kteří s ním vzájemně souhlasí, a hrozí za něj až 20 let vězení. V lednu 2012 byl však Ibrahim pro nedostatek důkazů zbaven obvinění. Vláda se tehdy proti rozhodnutí Nejvyššího soudu odvolala. Ibrahim si již v minulosti odpykal šestiletý trest vězení, k němuž byl odsouzen v roce 1998 za homosexualitu a korupci.