Barrack Obama, americký prezident: „Tráva a nějaký ten alkohol určitě v mládí pomohly. Když jste si to teda mohl dovolit... Raději jsem inhaloval, než nasával.“

Barrack Obama, americký prezident: „Tráva a nějaký ten alkohol určitě v mládí pomohly. Když jste si to teda mohl dovolit... Raději jsem inhaloval, než nasával.“ Zdroj: Profimedia.cz

Obama hodinu telefonoval s Putinem. Opět ho nepřesvědčil

Americký prezident Barack Obama opět hovořil ve čtvrtek večer telefonicky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci na Ukrajině a vyzval ho, aby přistoupil na diplomatické řešení krize.

V hodinovém rozhovoru Obama podle Bílého domu kromě jiného zdůraznil, že Ruský postup na Krymu je porušením svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Tím Obama zdůvodnil i své odvetné kroky. Uvedly to zahraniční agentury.

Během jejich druhého telefonického rozhovoru v posledních šesti dnech nejvyšší americký představitel podle Reuters zdůraznil podmínky diplomatického řešení. Rusko má podle něj na Krymu stáhnout své jednotky na své tamní základny, umožnit mezinárodním pozorovatelům zajistit na místě práva tamních etnických Rusů a přistoupit na přímá jednání s ukrajinskými představiteli.

"Prezident Obama zdůrazňoval skutečnost, že Rusko porušuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, což nás vedlo k přijetí odvetných opatření v koordinaci s našimi evropskými partnery," uvedl podle AFP v prohlášení Bílý dům. Obama podle agentury AP také vyzývá Rusko, aby uznalo legitimitu voleb, které Ukrajina plánuje na květen. K vyjádřením Putina při rozhovoru Bílý dům nic neuvedl.

Kreml v prohlášení k rozhovoru hlavně zdůraznil, že Putin řekl Obamovi, že neshody ohledně Ukrajiny by neměly naruši vztahy jejich obou zemí. "Ruský prezident připomněl význam americko-ruských vztahů k zajištění stability a bezpečnosti ve světě. Tyto vztahy by se neměly obětovat kvůli izolovaným mezinárodním problémům, i když jsou velmi důležité," citovala AFP z prohlášení Kremlu.

Spojené státy ve čtvrtek před rozhovorem Obamy s Putinem rozhodly o vyhlášení vízových sankcí proti hodnostářům z Ukrajiny, Ruska i Krymu, kteří podle Washingtonu ohrožují demokracii na Ukrajině a zpochybňují její svrchovanost. Evropská unie kvůli Krymu stejný den pozastavila rozhovory s Ruskem o vízech a nové vzájemné obchodní a partnerské dohodě. Pohrozila i sadou dalších kroků, včetně zákazu cestování či zmrazení majetku určitých osob.