Miminko

Miminko Zdroj: profimedia.cz

Devítiměsíční miminko bylo vyléčeno z AIDS, říkají vědci

Devítiměsíční miminko narozené v Kalifornii s virem HIV, který rozvíjí nemoc AIDS, bylo pravděpodobně vyléčeno. Doktoři mu dali první protilátky již čtyři hodiny po porodu. Lékaři pak oznámili tuto dobrou zprávu ve středu. Informovala o tom agentura Reuters a následně další média.

Dítě je již druhým případem úspěchu při léčbě AIDS u miminek. Také v Mississippi měli podobný případ a podáním antiretrovirových léků novorozeněti donutili virus ustoupit. Případ z Kalifornie popsala pediatrička Deborah Persaudová na lékařské konferenci v Bostonu. Odkazovala na devítiměsíční miminko, které se narodilo na předměstí Los Angeles, a je momentálně léčeno v dětské nemocnici Miller. Identita dítěte nebyla zveřejněna. Dítě nadále dostává koktejl tří léků proti AIDS. Miminko z Mississippi je nyní staré už 3,5 roku a léky přestalo brát v roce a půl.

Obě děti se narodily matkám s virem HIV. Podle doktorky Persaudové je nutné tyto případy použít k dalším studiím, které by mohly vést k širší léčbě nemoci u miminek.

HIV (virus lidské imunitní nedostatečnosti) se objevil před 30 lety a v součanosti je jím nakaženo kolem 34 milionů lidí. Preventivní opatření, jako jsou například kondomy při sexu, vir alespoň částečně omezují v dalším masovém šíření a antiretrovirové léky nyní prodlužují život HIV pozitivních lidí o desítky let, což znamená, že choroba již není trestem smrti, jako tomu bývalo dříve.