Krym

Krym Zdroj: ČTK

Odtržení Krymu od Ukrajiny má okamžitou platnost

Rozhodnutí krymského autonomního parlamentu o odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku má okamžitou platnost, prohlásil dnes v Simferopolu krymský vicepremiér Rustam Těmirgalijev. Ruské jednotky na Krymu jsou podle něj jedinou zákonnou silou na poloostrově, ukrajinská armáda je jako "branná moc třetího státu" okupační. Musí se buď vzdát, nebo Krym opustit.

"Ozbrojené síly jakékoli třetí země jsou okupanti. Ukrajinská armáda si musí vybrat: může složit zbraně, opustit své základny, přijmout ruské občanství a připojit se k ruským vojskům. Pokud nebude souhlasit, jsme připraveni nabídnout jí bezpečný odchod z Krymu do její ukrajinské vlasti," řekl Těmirgalijev.

Krymský autonomní parlament dnes schválil rozhodnutí o vstupu poloostrova do Ruské federace. Součástí parlamentní rezoluce bylo i vyhlášení krymského referenda, v němž by měli občané rozhodnout o zachování dosavadního autonomního statusu nebo o připojení k Rusku.

Přestože referendum se má uskutečnit až za deset dní, Krym je podle Těmirgalijeva součástí Ruska už nyní. Krymský politik navíc za jedinou legitimní moc na Krymu označil ruskou armádu, která podle oficiálního stanoviska nejvyšších ruských autorit na poloostrově není.