Ester Janečková

Ester Janečková Zdroj: Fotomontáž Jan Ignác Říha

Kdo zabil Filipa, synovce Ester Janečkové: Je opravdu v katolické církvi teplo?

Reportérka Reflexu Adéla Knapová se vydala do malé východočeské vesnice Střezetice prozkoumat, jak to vlastně bylo se sebevraždou místního čtrnáctieletého kluka, věřícího Filipa.

Filipova teta, známá televizní moderátorka Ester Janečková, obvinila z jeho smrti místního faráře a celou katolickou církev z homofobie. Místní, ať jsou na straně církve, nebo Filipovy rodiny, považují ovšem za nešťastné, že se pohřeb proměnil na demonstraci práv homosexuálů.

Celý případ prozkoumal také redaktor Reflexu, bývalý kněz Jan Jandourek, a ve svém doprovodném textu se zabývá otázkou, zda Filipova tragédie opravdu dokládá, jak se katolická církev chová k homosexuálům a zda je v jejich řadách oproti "normální populaci" zvýšený počet.

O tom, že i uprostřed této konzervativní organizace dochází k postupné změně postoje k sexuální menšině svědčí nejen výrok papeže Františka (kdo jsem já, abych je soudil?), ale také fakt, že po létech označování homosexuality za hřích, ji začala katolická církev oficiálně nazývat "objektivní poruchou".

Obálka 10/2014Obálka 10/2014 | ArchívCelé téma najdete v novém vydání časopisu Reflex, který vychází již ve čtvrtek 6. března!