Internet

Internet Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinská krize se přesunula na internet, stoupá počet hackerských útoků

Krize na Ukrajině se přesunula i na internet, kde hackeři z obou stran provádějí velké počítačové útoky proti zpravodajským serverům protistrany. Informoval o tom list The New York Times.

Bezpečnostní odborníci uvádějí, že nyní zažívají nezvykle vysoký počet útoků DDoS (denial-of-service, odmítnutí služby), při nichž hackeři zaplaví server vysokým počtem požadavků ve stejnou chvíli, a vyřadí ho tak z provozu. Tyto útoky byly zaměřeny jak na prozápadní, tak proruské ukrajinské zpravodajské weby.

Při nejméně jednom případu se hackerům úspěšně podařilo znectít internetovou stránku Kremlem financované zpravodajské sítě Russia Today, kde v titulcích a článkách slovo "Rusko" nahradilo slovo "nacisti". Jeden z titulků pak například zněl: "Putin: Nacističtí obyvatelé, vojáci jsou ohrožováni na Ukrajině, potřebují ochranu ozbrojených sil."

Zatím ale podle odborníků aktivita hackerů nedosahuje úrovně počítačových útoků zaměřených například na Estonsko během měsíc trvajícího online útoku v roce 2007, který tuto pobaltskou zemi téměř ochromil.

A nedosahují ani úrovně útoků proti Gruzii v roce 2008, kdy během posledních týdnů před ozbrojeným rusko-gruzínským konfliktem servery hostící gruzínskou vládu, média, komunikace a dopravu byly pravidelně ochromeny masivním přívalem dat.