Pozor na důchodce!

Pozor na důchodce! Zdroj: Profimedia.cz

Jiří X. DOLEŽAL: Pozor na důchodce!

Zdá se, že jsem se stal terčem podvodu obvykle prováděného mladými grázlíky.  Nic neobvyklého – akorát že ten pán, co si přišel pro prachy, byl penzista!

Každý z nás v černé kronice někdy četl o mladých podvodnících, co navštěvují staré lidi, vydávají se za kamarády jejich potomků a žádají pro toho potomka peníze. Jde o trestnou a nechutnou činnost masově páchanou na seniorech.  Jak se ale nyní ukazuje, může to celé být i naopak.

Vlastním na Praze 6 byt, který pronajímám slušnému mladému páru. Včera k večeru u nich zazvonil starší pán důchodového věku. Tak pětašedesát. Představil se (příjmením, které vůbec neznám) a sdělil mé nájemnici, že mi půjčil pět set korun, ať mu je dívka dá. Má nájemnice pochopitelně není senilní, tak pánovi sdělila, že mu nic nedá.

Pán předvedl hysterický záchvat, že jsem zloděj a on ty peníze opravdu potřebuje, a když nepochodil ani s tím, obrátil se na podpatku a zmizel. Jak jsem později zjistil od vedení Společenství vlastníků, v domě už se několikrát objevili nejrůznější prodejci elektřiny a velmi agresivně nabízeli své produkty. Že by někdo přišel takto natvrdo, to se v domě ještě nestalo.

Takže mravní poučení nakonec: Pokud v domě uvidíte ctihodného starce, jak na někoho zvoní, nemusí to být ztracený stařeček, ale normální podvodník, co tahá z lidí prachy.