Námořní pěchota

Námořní pěchota Zdroj: Profimedia.cz

USA demonstrují odhodlanost: američtí mariňáci si smí zase vyhrnovat rukávy

Americká armáda se rozhodla zrušit dva roky starý zákaz vyhrnování rukávů bojových uniforem pro příslušníky námořní pěchoty. Nařízení, které pro ostatní armádní složky platí prakticky odnepaměti, bylo mezi "mariňáky" velmi nepopulární.

Oznámení o zrušení zákazu vydal velitel americké námořní pěchoty James Amos. Jak už začíná být v USA i na úřední úrovni rozšířeným zvykem, učinil tak na internetové sociální síti Facebook. Více než 25 000 čtenářů zprávu brzy označilo poznámkou "to se mi líbí".

Generál Amos upřesnil, že povolení vyhrnování rukávů, které brali "mariňáci" jako potvrzení své výlučnosti v armádě, platí jen pro nebojové oblasti a až od 9. března, kdy vojáci dostanou nové uniformy pro jarní období.

Zdá se, že tváří v tvář odhodlání Ruska budovat vojenské základny po celé planetě a Číny stavět letadlové lodě chtějí USA vyslat jasný signál strategické odhodlnosti. Není to sice tak působivé jako Reaganovy hvězdné války, co kdysi vyděsily a nakonec položily SSSR, ale na druhou stranu je to zase poměrně levné.