Čínský student

Čínský student Zdroj: Profimedia

Čínský disident varoval před špiony na studijních pobytech

Prominentní čínský disident a pedagog Sia Jie-liang, který se po loňském vyhození z Pekingské univerzity přesídlil do USA, varoval před nebezpečím ze studijních výměn. Peking podle něj vysílá své špiony jako hostující studenty či badatele.

Sia Jie-liang, přívrženec demokracie a kritik čínských poměrů, byl vyhozen z prestižní Pekingské univerzity, kde působil jako profesor ekonomie, loni v říjnu. Univerzita tvrdila, že ekonom Sia získal "nejhorší hodnocení za výuku". Následovala vlna kritiky na sociálních sítích i v místních médiích. Sám Sia byl přesvědčen, že ho vyhodili za podpis výzvy k zavedení pluralitní demokracie v zemi. Tento měsíc nastoupil ve washingtonském myšlenkovém trustu Institut Cato ve Washingtonu.

Sia ve své první veřejné přednášce v institutu upozornil, že vysoce postavení čínští představitelé posíláním potomků studovat do ciziny předvádějí nedůvěru v čínské školství i touhu "vypůjčit si dobrou pověst a slávu" amerických univerzit, jako je Harvard a Stanford, uvedla agentura Reuters. "Jen bych varoval všechny špičkové univerzity v USA. Myslíte si, že získáváte jisté výhody ze spolupráce s Čínou, ale kdo vyhraje v budoucnu? Těžko říct. Jak můžete tvrdit, že studená válka skončila a Amerika už nemá žádné nepřátele?" řekl Sia a upozornil na budování čínského vojenského námořnictva, včetně nových letadlových lodí. "Nechci přehánět, ale co si myslíte, proč to dělají? Jenom pro zábavu?" otázal se.

Peníze i od Hitlera?

Americké školy by podle disidenta neměly v honbě za penězi od statisíců čínských studentů zapomínat na základní hodnoty, jako je svoboda slova. "Americkým institucím tolik chybějí peníze? Kdyby tu byl Hitler a rozdával univerzitám peníze, taky byste takovou spolupráci akceptovali? Někdo namítne, že to nelze srovnávat, ale některé aspekty jsou docela podobné," prohlásil Sia. Dodal, že není proti všem výměnám a hostování, ale nabádal by k opatrnosti, a to zejména v případě hostování čínských pedagogů a badatelů, mezi kterými se jistě nacházejí i špióni. "Žádné výzkumy nedělají, leda tak průzkumy pro své náčelníky," podotkl.

Podle profesora sociologie Thomase Cushmana čínští studenti, jejichž počet v USA se odhaduje na 235 000, zajišťují americkým univerzitám každým rokem miliardové příjmy.