Christian Wulff

Christian Wulff Zdroj: Wikipedia.org

Soud osvobodil německého exprezidenta Wulffa, obviněného z přijetí úplatku

Zemský soud v Hannoveru ve středu osvobodil bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa obviněného z neoprávněného čerpání výhod. Tato aféra byla jednou z příčin Wulffovy rezignace v únoru 2012.

Wulff je tedy v tomto ohledu nevinný, ale jeho politická kariéra je v troskách. Do prezidentského úřadu už se vrátit nemůže, protože mezitím má země novou hlavu státu (ledaže by se v Německu inspirovali českým příkladem dvou – policejních – prezidentů, které jsme nedávno za trochu podobných okolností také měli).

Wulff čelil obžalobě kvůli tomu, že se v roce 2008 ještě jako regionální dolnosaský premiér nechal na mnichovském pivním festivalu Oktoberfest hostit filmovým producentem Davidem Groenewoldem. Ten údajně za hotel a občerstvení pro Wulffa a jeho rodinu zaplatil 750 eur (dnes asi 20 600 Kč). Podle žalobců tím chtěl, tehdy významného politika CDU, ovlivnit, aby uvolnil veřejné prostředky na filmový projekt John Rabe – Ctihodný občan Třetí Říše. Peníze nakonec Groenewold skutečně získal. Poté, co se tato záležitost dostala na veřejnost (mezitím se v červnu 2010 stal Wulff spolkovým prezidentem) zvedla se proti němu masivní tisková kampaň. Většina novin ho označila za korupčníka a delikventa a veřejné mínění se od něho odklonilo. Nakonec podle průzkumů považovalo 75 procent Němců Wulffovo udržení v prezidentském úřadě za naprosto neúnosné. Christian Wulff tvrdil, že se stal obětí masmédií a poměrně dlouho odmítal odstoupit, ale nakonec v únoru 2012 tlaku podlehl a rezignoval.

Mezitím proti němu vzneslo státní zastupitelství a prokuratura obvinění z úplatkářství. Obhajoba však tvrdila, že Wulff a Groenewold byli letití dobří přátelé a mezi takovými jsou podobné vzájemné úhrady běžné. Potvrdila to mimo jiné Wulffova manželka Bettina, s níž se exprezident rozvádí, či jeho osobní strážce. Obhájci proto požadovali zproštění obvinění. To se i stalo. Wulff je vůbec prvním bývalým prezidentem Německa, který stanul před soudem. Kauza, v níž byl nyní osvobozen, byla jednou z příčin jeho předčasného konce v prezidentské funkci. V německém tisku se psalo i o tom, že ještě jako dolnosaský politik dostal údajně zvýhodněný úvěr na půl milionu eur. Objevila se i podezření, že se pokusil ovlivnit šéfredaktora deníku Bild, aby list o této věci neinformoval.