Evropská unie

Evropská unie Zdroj: Profimedia

Německo zrušilo volební hranici pro vstup do Evropského parlamentu

Německý ústavní soud zrušil tříprocentní hranici pro vstup do Evropského parlamentu. Od našich sousedů se tak do europarlamentu mohou dostat i strany, které získají méně než tři procenta hlasů. V České republice pětiprocentní práh zůstává.

Podle německého soudu hranice pro vstup do parlamentu odporuje zásadě poměrného zastoupení a rovnosti stran před zákonem. Soud už loni na základě stížnosti malých stran snížil hranici z pěti na tři procenta a nyní ji zrušil úplně. Malé strany si stěžovaly, že jim pětiprocentní hranice upírá šanci na zvolení.

Do Evropského parlamentu se tak za Německo mohou snadněji dostat malé strany – například euroskeptická Alternativa pro Německo, Pirátská strana, bavorská Strana svobodných voličů, Ekologická demokratická strana či národně socialistická NPD.

Většina členských států Unie přitom skutečně žádnou procentní hranici pro vstup do Evropského parlamentu nemá. Evropská unie stanovuje pro volby do svého parlamentu každé zemi počet poslanců a zásadu, že se volí podle poměrného systému. Německo bude tak mít v Evropském parlamentu 96 poslanců, zatímco Česká republika jich bude jako menší stát mít jen 21. Při tomto počtu by se u nás i bez stanovené hranice těžko do EP dostala strana se ziskem menším než pět procent hlasů.