Heslo

Heslo Zdroj: Profimedia.cz

Na černém trhu je k mání 360 milionů ukradených hesel

Americká antivirová firma odhalila databázi 360 milionů ukradených hesel, která je na černém trhu k dispozici zájemcům. O původu hesel není nic známo, nejasná je i povaha systémů, k jejichž zpřístupnění je lze použít. Experti se ale obávají, že obrovská databáze může otevřít dveře k bankovním účtům, podnikovým sítím, bezpečnostním systémům nebo zdravotním záznamům.

Bostonská firma Hold Security objevila databázi během uplynulých tří týdnů. Objem ukradených dat podle jejích představitelů nemá obdoby. "Množství bere dech," prohlásil majitel firmy Alex Holden, který loni objevil krádež milionů citlivých dat z databází firmy Adobe Systems.

Nový nález musí být podle Holdena výsledkem série několika hackerských útoků. Společnosti, jejichž systémy útočníci napadli, nemusejí o krádeži nic vědět. Součástí nalezených dat jsou například hesla ze systémů společností AOL, Google, Yahoo nebo Microsoft. Celkem bylo podle Holdena napadeno asi 500 velkých firem.

S podobnými daty mohou internetoví zločinci způsobit podle odborníků větší škody, než s ukradenými PIN kódy platebních karet, protože mnoho lidí běžně užívá stejné heslo k různým účtům. "Mohou proniknout přímo do účtu a způsobit škody, které banka nenahradí," řekla agentuře Reuters Heather Bearfieldová z účetní firmy Marcum.

Kromě 360 milionů ukradených hesel je podle firmy Hold Security na internetu k mání i 1,25 miliardy e-mailových adres, které skupují firmy rozesílající nevyžádanou poštu.