Aleš Hušák

Aleš Hušák Zdroj: Profimedia

Policie obvinila Hušáka kvůli podvodu se směnkou. Hrozí mu až 10 let vězení

Pražská policie v úterý obvinila bývalého šéfa společnosti Sazka Aleše Hušáka z pokusu o podvod. Kauza se týká směnky na 50 milionů korun, kterou chtěl Hušák vyplatit od podnikatelů Martina Ulčáka a Marka Dospivy. V případě prokázání viny mu hrozí až desetileté vězení. O posunu v kauze dnes informovala mluvčí pražských policistů Jana Rösslerová.

"Vyšetřovatel z krajského ředitelství zabývající se hospodářskou kriminalitou zahájil 25. února trestní stíhání muže (ročník narození 1957) ze spáchání trestného činu podvodu ve stadiu pokusu. Nicméně vyšetřování nadále pokračuje a my nebudeme do ukončení případu sdělovat žádné bližší informace," uvedla mluvčí. Jméno obviněného nechtěla konkretizovat s ohledem na ochranu osobních údajů, z kontextu je však zřejmé, že stíhání se týká právě Hušáka. Trestní oznámení kvůli směnce na něj podali právě Hušákův bývalý blízký přítel Ulčák a Dospiva, šéf investiční skupiny Penta.

Směnku na 50 milionů korun Hušák uplatnil vůči Ulčákovi a Dospivovi u pražského městského soudu loni v březnu. Soud vydal platební rozkaz, proti němuž se ohradil jak Ulčák, tak Dospiva, který na směnce figuruje jako ručitel. Muži tvrdili, že platnost směnky dávno vypršela. Při následném líčení se soud postavil na jejich stranu a žalobu někdejšího šéfa Sazky na zaplacení milionů zamítl. Tento závěr následně potvrdil i odvolací Vrchní soud v Praze. Stanovil také to, že Hušák musí každému z podnikatelů uhradit přes 150.000 korun za právní zastoupení.

Ulčák u soudu uvedl, že směnka sloužila pouze k odkoupení Hušákových nemovitostí na Menorce pro případ, že by se Hušák po pádu Sazky dostal do finančních problémů. Trojice se na tom prý ústně dohodla v květnu 2011, přičemž nabídka údajně byla omezena tříměsíční lhůtou. Sám Hušák prostřednictvím svého právníka nikdy neupřesnil, na co konkrétně byla směnka určena a jaká byla doba její platnosti. Proto také soudní spor prohrál. Podle soudu totiž každá směnka musí mít svůj důvod, kvůli kterému byla vystavena. Jediný, kdo vysvětlil, proč směnka vznikla, byl pouze Ulčák, a proto mu soud dal zapravdu. "Neexistuje směnka, která by neměla žádnou kauzu. Tudíž pokud někdo zastává představu, že směnka znamená, že směnečný dlužník je bez dalšího vždy povinen zaplatit, tak taková představa je nesprávná," uvedl loni v listopadu předseda odvolacího senátu Ladislav Derka.

Právník a manažer Hušák byl generálním ředitelem Sazky od roku 1995, která se na jaře 2011 dostala do insolvence a poté do konkurzu. Její podnikatelskou činnost převzala tentýž rok v listopadu firma SAZKA sázková kancelář, vlastněná finančními skupinami PPF a KKCG.