Pátého dubna loňského roku se v centru Jihlavy uskutečnila vzpomínka na zavražděnou Petru Vondrákovou. Podle odhadů se sešla asi tisícovka lidí, většinou mladistvých a školáků.

Pátého dubna loňského roku se v centru Jihlavy uskutečnila vzpomínka na zavražděnou Petru Vondrákovou. Podle odhadů se sešla asi tisícovka lidí, většinou mladistvých a školáků. Zdroj: Stanislav Krupař

Případ zavražděné Petry V.: Bude brutálních mladých vrahů přibývat?

Reportérka Reflexu Adéla Knapová se v nejnovějším vydání Reflexu zaměřila na mladíky, kteří loni umučili patnáctiletou Petru Vondrákovou z vesnice u Jihlavy, a už za týden je čeká další soudní stání.

Tentokrát možná padne rozsudek, očekává se výjimečný trest. Zatímco veřejnost se znovu ptá, co je k tak chladnokrevné a obzvlášť kruté vraždě vedlo, odborníci vznášejí jinou otázku: bude podobně mladých a bezcitných vrahů přibývat?

Názory jsou dva. Podle prvního zřejmě ano, neboť v generaci dospívající mládeže je skupina těch, kdo neuznávají autority, pravidla, povinnosti, nemají zájem o vzdělání ani práci, roste. A spolu s touto nezakotveností v životě, bezradností a znuděností, kdy hlavním motivem je prostě jen žít, užívat si a co nejméně se na to nadřít, jde podle všeho ruku v ruce neúcta k lidskému životu.

Zastánci druhého tábora naopak vidí budoucnost optimističtěji, ano, realitu výše uvedeného nelze bagatelizovat, ale to ještě neznamená, že se bude víc vraždit.

Odpověď přinese budoucnost. Ale už dnes je zřejmé, a kauza zavražděné Petry k tomu nemalou měrou přispěla, že bezcitnost, chladnokrevnost a nulový respekt k lidskému životu, jsou pro čím dál větší část mladší populace normou. Vždyť kde by se měli naučit hodnoty lidství (jak pateticky to zní!) než od svých rodičů, které však čím dál víc nahrazují elektronické přístroje, sociální sítě a nereálná realita? Jak rozlišit, kdy někoho zlikvidujete, pokoříte, znemožníte a vyřadíte z kolektivu jen „jako“ prostřednictvím facebooku či twitteru, a kdy je to doopravdy? Pozná se to podle toho, že oběť kolem sebe kope, zatímco ji škrtíte?

Obálka 9Obálka 9|ReflexVíce se dočtete v časopisu Reflex, který vychází již ve čtvrtek 27. února!