Policie Velká Británie

Policie Velká Británie Zdroj: profimedia.cz

Britové zadrželi čtveřici podezřelou z terorismu

V okolí Birminghamu se dnes podle britské policie pohybovali čtyři osoby, které mohou být zodpovědné za terorismus v Sýrii. Podle agentury Reuters je mezi zadrženými jedna žena.

O jaké konkrétní činy šlo, již ale neupřesnila. Do válkou zmítané Sýrie odjíždí v posledních měsících čím dál tím větší množství britských občanů, kteří se přidávají na stranu radikálních povstalců. Jedním ze zadržených je pětačtyřicetiletý muž, který měl absolvovat výcvik v táboře teroristů, uvedla ve svém prohlášení policie. Podle agentury AP jde o Moazzama Begga, který byl v minulosti jedním z vězňů na americké základně Guantánamo na Kubě. Další Britové - šestatřicetiletý muž, čtyřiačtyřicetiletá žena a její dvacetiletý syn čelí podezření z podpory terorismu. "Všechna čtyři zadržení spolu souvisejí. Byla předem plánovaná. Neexistovalo žádné ohrožení veřejné bezpečnosti," uvedl detektiv Shaun Edwards, velitel protiteroristické jednotky. Všichni byli zadrženi ve svých domovech, které nyní vyšetřovatelé prohledávají. K policejní operaci došlo jen pár dní poté, co se na veřejnosti objevilo video, na kterém je vidět údajně vůbec první britský sebevražedný atentátník v Sýrii, poznamenala televizní stanice Sky News. Jednačtyřicetiletý Abdul Waheed Majeed, který pocházel z anglického města Crawley, odpálil 6. února auto plné výbušnin u věznice v Halabu.

Během syrského konfliktu, který trvá téměř tři roky, zemřelo dosud asi 20 Britů. Podle posledních zpráv se asi 250 ze 400 extremistů, kteří odešli z Británie do Sýrie kvůli výcviku či účasti v bojích, již vrátilo zpátky na britské ostrovy. Policie se obává, že by mohli pro zemi představovat bezpečnostní hrozbu. Britové letos zadrželi již 16 lidí podezřelých z teroristických trestných činů v souvislosti s boji v Sýrii, některým zadrženým bylo pouhých 17 let. Během celého loňského roku přitom bylo zadrženo ze stejného důvodu "jen" 24 osob.