Growshop

Growshop Zdroj: Pavel Hofman

JXD: Podle Ústavního soudu jsou growshopy za hranicí zákona

Věnovali jsme mnoho pozornosti takzvané Cause growshop, kdy policie zavřela skoro padesát provozoven prodávajících techniku pro pěstování. Nyní Ústavní soud potvrdil, že podobné obchody jsou za hranicí zákona.

Úplně na začátku celé monstrózní Akce growshop, při které loni na podzim zavřela desítky zahradnictví pro pěstování pod umělým světlem, byl rozsudek Nejvyššího soudu. Začalo to tak, že policie obvinila provozovatele malého growshopu v Semilech. Dostal „za growshop“ podmínku za šíření toxikomanie. Pak se odvolal k Nejvyššímu soudu a ten rozsudek potvrdil. Tím vznikl judikát, na jehož podkladě policie rozjela celé monstrózní zavírání provozoven a zabavování květináčů.

Majitel semilského growshopu se odvolal k Ústavnímu soudu, a ten rozsudek potvrdil. Tím je pro Českou republiku pro příští léta dáno, že klasické growshopy – obchody, kde bylo možné koupit vše pro pěstování a kouření marihuany od semínka až po papírky – skončily. Nadále prostě a jednoduše nebudou součástí naší reality. Vzhledem k tomu, že například v Rakousku jsou podobné obchůdky zcela legální a vzkvétají, stává se Česko tímto judikátem iracionálně represním systémem. Na rozdíl od okolních zemí je u nás nově trestný společný prodej květináčů, hlíny a semen. A vzhledem k tomu, že jde o rozhodnutí Ústavního soudu, tak přes to nejede vlak.