Herzová-Sommerová

Herzová-Sommerová Zdroj: YouTube.com

Zemřela Alice Herzová-Sommerová, nejstarší známá přeživší holokaustu

Ve věku 110 let v Londýně zemřela v neděli pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, považovaná za nejstarší známou přeživší nacistického vyhlazování Židů. Podle agentury AP úmrtí oznámila její snacha. Herzová-Sommerová pocházela z židovské německy mluvící rodiny, stala se uznávanou pianistkou a za druhé světové války byla s rodinou internována v Terezíně.

Herzová-Sommerovázemřela v nemocnici, kam byla přijata v pátek, uvedla její snacha Genevieve Sommerová. Její příbuzná tak zemřela týden před vyhlašováním amerických Oscarů, na které je v kategorii krátkých dokumentárních filmů nominován i snímek o Herzové-Sommerové The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život).

Alice Herzová se narodila do umělecky založené rodiny, mezi jejíž přátele patřili například spisovatelé Franz Kafka či Max Brod. Na klavír začala hrát v pěti letech a před druhou světovou válkou se stala mezinárodně uznávanou pianistkou. V roce 1931 se vdala za houslistu Leopolda Sommera, s nímž měla syna Raphaela (1937-2001), jež se později stal světoznámým violoncellistou.

V roce 1943 byla s manželem a synem transportována do ghetta v Terezíně, kde odehrála spoluvězňům na 150 koncertů. Manžel zahynul v koncentračním táboře Dachau.

Po válce se vrátila do Prahy. Jelikož nikdo z jejích blízkých nepřežil, odjela v roce 1949 se synem do Izraele, kde pedagogickou činností přispěla k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina a Hanse Krásy. V roce 1986 se odstěhovala za synem do Londýna, kde až do své smrti žila a několik hodin denně hrála na klavír.

Její životní příběh se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové. Před čtyřmi roky jí český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský předal cenu ministerstva kultury Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě.