Brzezinski

Brzezinski Zdroj: ČTK

Politolog Brzezinski: EU musí Kyjevu pomoci finančně, cílem je udělat z Ukrajiny druhé Finsko

Spojené státy si musí s Ruskem o budoucnosti Ukrajiny tvrdě promluvit. Co se Evropské unie týká, ta by měla mimo sloganů a vyhlášení nabídnout Kyjevu finanční pomoc, protože tato země je na pokraji bankrotu. Řekl to bývalý poradce amerických prezidentů pro bezpečnostní záležitosti a věhlasný politolog Zbigniew Brzezinski v rozhovoru pro CNN.

„Když ruský prezident Vladimir Putin nabízí Ukrajině peníze a my ze Západu jim nedáme nic, mnoho Ukrajinců poví: „Co máme dělat, když musíme jíst a chodit do práce,“ řekl televizním divákům Brzezinski.


Za druhé je podle Brzezinského důležité, aby Spojené státy o situaci na Ukrajině neústupně vyjednávaly s Ruskem. Je třeba jasně říci Putinovi, že si nepřejeme novou studenou válku. A že Ukrajinci chtějí i nadále mít s Ruskem dobré vztahy, ale podanými Moskvy být nechtějí. 
Naznačil, že kdyby Kreml destabilizoval demokracii, která pomalu v Kyjevě vzniká, měl by pak Washington využít svůj vliv ve světě „pro akce, které by byly pro Moskvu ekonomicky bolestivé“, včetně ekonomických sankcí.

Brzezinski se obává, že Rusko může tlačit Ukrajinu do hořké a i v mezinárodním měřítku destruktivní a nebezpečné občanské války. Může podporovat odtržení Krymu a některých průmyslových oblastí na východě země. Američané musí podle politologa Putinovi jasně říci, že jsou připraveni využít svůj veškerý vliv k zajištění skutečně nezávislé a nerozdělené Ukrajiny. Tato země by vůči Rusku měla prosazovat politiku podobnou té, kterou tak efektivně vede Finsko.


Podle Brzezinského je třeba vysvětlit Moskvě, že se od ní nikdo nesnaží Ukrajinu násilím odtrhnout a že Západ je připravený se dohodnout na řešení, kdy se Ukrajina pomalu otevře Evropě a bude mít více či méně status Finska. Jinak řečeno, že sice bude velmi proevropská, ale zároveň nebude představovat pro Rusko žádnou vojenskou nebo politickou hrozbu.