Monument

Monument Zdroj: Profimedia.cz

Bulharský památník Sovětskému svazu se proměnil v ukrajinskou vlajku

Solidaritu s Ukrajinou a jejími demonstranty, kteří svrhli režim Viktora Janukovyče, vyjádřili dnes v Sofii někteří Bulhaři. Památník sovětské armády na Hlavním náměstí pomalovali ukrajinskými národními barvami.

O přebarvení informoval server Novinite. Památník si možná pamatujete z loňského roku, kdy se stejný monument najednou přeměnil do růžova – Bulhaři tím chtěli vyjádřit svou omluvu za invazi do Československa v roce 1968. Skulpura se tedy proměnila v jakýsi offline blog.

Na podstavci monumentálního žulového pomníku se v noci na dnešek objevila ukrajinská vlajka s nápisem Sláva Ukrajině v ukrajinštině. Na žluto a modro, což jsou ukrajinské národní barvy, byla částečně přemalována i figurální plastika s vojáky, u níž se objevily i nápisy s nadávkami namířenými na ruského prezidenta Vladimira Putina. Bulharský server upozorňuje, že na dnešní den připadá v Rusku Den obránců vlasti. Ruští diplomaté v Sofii v tento den památník navštěvují, aby uctili památku vojáků padlých za druhé světové války. 


Památník sovětské armády používají opakovaně zejména protiruští aktivisté jako místo, kde lze vyjádřit svůj odpor proti Moskvě. Loňské přemalování na růžovo vzbudilo velkou pozornost i Česku. V roce 2011 zase někdo sochy vojáků převlékl do kostýmů supermana, Santa Clause či klauna.