Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ČTK

Nová vláda vznikne na Ukrajině v úterý. Janukovyč zmizel. Tymošenková prezidentkou spíše nebude

Vývoj na Ukrajině nabral po krvavé revoluci přece jenom klidnější směr. Parlament chrlí jeden zákon za druhým a změna režimu pokračuje rychlostí světla. Svržený prezident Viktor Janukovyč zmizel neznámo kam, podle spekulací se nachází buď na východě země, nebo už v ruském exilu.

Prezidentské pravomoci mezitím přebral nový šéf parlamentu Oleksandr Turčynov. Nová vláda národní jednoty má vzniknout v úterý a v neděli jednal zákonodárný sbor také o tom, jak opět nastolit na Ukrajině zákonnost a pořádek v ulicích. Demonstrantů je přitom kyjevský Majdan stále plný, včetně mnoha radikálů, kteří jsou stále ozbrojeni.

Parlament také vyměnil všechny lidi na nejvyšších postech v policii a armádě.

Jedna z ikon někdejší Oranžové revoluce(rok 2004), bývalá premiérka Julia Tymošenková, která byla propuštěna z charkovské vězeňské nemocnice, vyzvala v sobotu demonstranty, ať vytrvají ve svém úsilí až do doby, než budou politické a společenské změny v zemi dokonány.

Objevilo se také, že Tymošenková by mohla v květnu kandidovat na prezidentku. Jenže ona oznámila, že se chce v nejbližších dnech věnovat rodině a svému podlomenému zdraví. Navíc Tymošenková nebyla před svým odsouzením u obyčejných Ukrajinců nijak populární, byla často spojována s korupcí. Mnoho představitelů opozice pak říká, že do čela státu by měla nastoupit nová generace, která nebyla spojena s jakoukoli předchozí mocí.

Z mnoha měst Ukrajiny pak uprchli starostové a představitelé Strany regionů, která podporovala prezidenta Viktora Janukovyče. Společně s mnoha někdejšími ministry většinou podle dostupných informací utekli do Ruska. V neděli odpoledne nebylo známo, kde se nachází sesazený prezident. Podle některých spekulací byl pořád někde na východě země, podle jiných už uprchl také do Ruska, kde by mu Vladimir Putin jistě udělil bez problémů azyl.