Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: EPA

Vůdkyně ukrajinské opozice Tymošenková je prý na svobodě

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková dnes podle ukrajinské agentury TSN vyšla z charkovského vězení. Stalo se tak na základě rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který změnil trestní kvalifikaci údajného překročení pravomocí, za něž byla v roce 2011 odsouzena k sedmi letům vězení. Vězeňská správa ani rodina ale zatím osvobození expremiérky nepotvrdily.

Informaci o osvobození Tymošenkové popírají i novináři z jejího okolí. Shodují se nicméně na tom, že po dnešním rozhodnutí parlamentu je otázka jejího osvobození otázkou hodin, ne-li minut.

Za Tymošenkovou se už do Charkova vypravila její dcera Jevhenija a delegace členů Evropského parlamentu, která měla v Kyjevě pomáhat řešit vnitropolitickou krizi. "Má matka je podle usnesení parlamentu, podle mezinárodních i ukrajinských zákonů svobodným člověkem," řekla novinářům Jevhenija Tymošenková.

Cestu k osvobození Tymošenkové otevřela páteční kompromisní dohoda opozičních vůdců s prezidentem Viktorem Janukovyčem, zprostředkovaná ministry zahraničí Německa a Polska. Osvobození expremiérky sice výslovně neobsahovala, nicméně poslanci ještě v pátek večer rozhodli o změně paragrafů, na jejichž základě byla Tymošenková odsouzena. Poslední překážku k jejímu osvobození odstranili poslanci dnes, když hlasováním rozhodli, že příslušnou úpravu trestního zákona nemusí podepsat prezident.

Tymošenkovou poslal soud na sedm let do vězení v říjnu 2011 za údajné překročení pravomocí při podpisu smlouvy o dovozu ruského zemního plynu v roce 2009. Trest Tymošenková nastoupila v prosinci 2011 v charkovské Kačanivské věznici. Od května 2012 byla vůdkyně ukrajinské opozice hospitalizována v charkovské železniční nemocnici kvůli onemocnění páteře. Dlouho se bezvýsledně snažila o převoz na odbornou neurologickou kliniku v Berlíně.