Viktor Janukovyč se obává ruského tlaku. I proto stopl jednání s EU.

Viktor Janukovyč se obává ruského tlaku. I proto stopl jednání s EU. Zdroj: Profimedia.cz

Janukovyč už do Prahy nepřijede, stejně jako nepřijel uzbecký diktátor

Vášnivá diskuse kolem návštěvy ukrajinského prezidenta Viktora Jaukovyče v České republice je u konce. Je jasné, že tento muž svoji zemi neovládá, ať už bude jeho osud v příštích dnech jakýkoli.

Poté, co ukrajinská opozice získala kontrolu na Kyjevem, parlamentem a minimálně půlkou země, a poté, co část ozbrojených sil opustila tábor prezidenta, je Janukovyč bez politických a mocenských nástrojů, které by umožnily jeho návrat k reálné moci.

Do Kyjeva by se mohl vrátit pouze za použití masivní vojenské síly, což by byla pro zemi ještě větší katastrofa. Otázkou je, zda něčím podobným disponuje, pokud si odmyslíme intervenci Ruska. Ukrajina může nastoupit i cestu k rozpadu, ale ani pak by nebyl Janukovyč reprezentantem někoho, koho by mohl Miloš Zeman v Praze přijmout. Navíc opozice volá po rychlých prezidentských volbách, které by se mohly uskutečnit již koncem května.

Cestu do Prahy kvůli nevstřícnosti české vlády zrušil nedávno i uražený uzbecký diktátor Islam Karimov. Prezidentu Zemanovi se tak rozpadá jeho podivná „východní“ politika. Nemá s kým jednat.