Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Ukrajinská opozice ovládla Kyjev, prezident Janukovyč prchá, vítězí radikálové

Protivládní síly na Ukrajině podle mnoha zpráv převzaly kontrolu nad celým Kyjevem, ovládají i vládní budovy, včetně sídla parlamentu, vlády a prezidenta. Podle ukrajinského serveru Segodňa to oznámil jeden z vůdců protestů na náměstí Nezávislosti a opoziční poslanec Andrij Parubij.

Prezident Viktor Janukovyč údajně odletěl do Charkova, bašty vládní Strany regionů na východě Ukrajiny. Situace v ukrajinské metropoli je navzdory pátečnímu podpisu dohody mezi prezidentem a opozičními předáky o ukončení násilností dál napjatá. Centrum města bylo podle záběrů televize Espreso po celou noc zaplněno lidmi.

Kyjevský rozhlas dnes nevyloučil, že scénář událostí na Majdanu (náměstí Nezávislosti) diktuje radikální seskupení Pravý sektor, které se vůdce opozičního hnutí UDAR Vitalij Kličko marně snaží přimět ke zdrženlivosti. Vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš dnes na Facebooku označil vládní Stranu regionů a komunistickou stranu za zločinecké organizace, které musejí být „všemi dostupnými prostředky“ postaveny mimo zákon.

„Podle našich informacích prezident Janukovyč odcestoval do Charkova,“ prohlásil nejmenovaný americký představitel. Názor mnohých Ukrajinců, že Janukovyč po podpisu dohody „uprchl“ z Kyjeva, ale americký činitel nepodpořil. „Není nic neobvyklého na tom, že po tak rozsáhlých politických krocích navštíví východ země, který je jeho základnou,“ dodal. Charkovské letiště ale popírá, že by prezidentský letoun ve městě přistál.

V Charkově se dnes má konat sjezd Všeukrajinského společenského svazu nazývaného Ukrajinská fronta, organizace, která sdružuje zastupitele z ruskojazyčných jihovýchodních oblastí země. Podle agentury Unian míří Janukovyč právě tam, aby povzbudil svou mocenskou základnu. Některá média považují tento vývoj za další krok k rozdělení země. Starosta Charkova Gennadij Kernes se podle agentury Unian separatistickými úmysly nijak netají.

O osudu Janukovyče a jeho spolupracovníků se na Ukrajině šíří spousta spekulací. Televize Espreso na svých internetových stránkách dnes nad ránem napsala, že prezidentský letoun přistál ve Spojených arabských emirátech. Sesazený ministr vnitra Vitalij Zacharčenko, jeden z hlavních terčů opoziční kritiky, se údajně uchýlil do běloruského azylu.