Chřipka

Chřipka Zdroj: Profimedia.cz

Na východ od nás je chřipková epidemie, Česku se zatím vyhýbá

Maďarsko už před více než týdnem vyhlásilo celostátní chřipkovou epidemii. Počet nemocných touto chorobou rostl během ledna i na Slovensku a v Polsku.

V Česku se počet lidí nemocných s chřipkou zvyšuje jen zvolna. Na rozdíl od minulých let je nástup epidemie opožděný. Jen mírně přibylo i nemocných s infekcí dýchacích cest. Například ve středních Čechách stonalo s tímto ochořením 1177 lidí ze 100 000. ČTK to v pátek sdělila vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlová. Mírný vzestup nemocnosti byl zaznamenán hlavně u předškolních a školních dětí.

V ostatních krajích je situace podobná. Laboratoře Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrdily zatím chřipkové viry A či B jen u několika pacientů. Epidemie v ČR obvykle začíná v druhé půli ledna, případně na přelomu ledna a února, když počty nemocných přesáhnou 2000 na 100 000 obyvatel.

„Nemocnost v šestém týdnu se oproti předchozímu v zásadě nezměnila. Jsou samozřejmě evidovány i závažné průběhy chřipky, včetně úmrtí, to se ale může stát kdykoli v průběhu roku,“ uvedl již dříve vedoucí oddělení epidemiologie SZÚ Jan Kynčl.

V ČR obvykle během chřipkové epidemie onemocní milión lidí, z nichž zemře kolem 2000, přímo na chřipku stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobého chronického onemocnění.

Jak poznat chřipku?

Onemocnění chřipkou začne náhle, objeví se horečka (často i přes 39 °C). Ta bývá provázena zimnicí, bolestí svalů a kloubů a bolestí hlavy. S odstupem několika hodin se přidává suchý dráždivý kašel a pálení v krku. Na rozdíl od většiny podobných onemocnění virového původu nebývá u chřipky výrazná rýma. Především u dětí se někdy může objevit průjem a zvracení. Horečka trvá obvykle tři dny, pak postupně během dalších dvou až tří dnů klesá. Postupně mizí také ostatní příznaky, nejdéle přetrvává kašel. Nápadná únava může trvat i několik týdnů.

ZDROJ: www.mzcr.cz