Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Po poměrně klidné noci se v centru Kyjeva opět střílelo

Ozbrojení útočníci dnes podle kyjevské policie napadli střelbou příslušníky vojsk ministerstva vnitra, kteří střeží sídlo ukrajinského parlamentu. Útočníci se prý pokusili proniknout do sněmovny, na místě jsou zranění. Podle opozice se naopak do parlamentní budovy pokusili proniknout policisté, byli ale vytlačeni.

Sněmovna od čtvrtečního večera jedná o vytvoření úřednické vlády a reformě ústavy, která má hlavní výkonné pravomoci přenést z hlavy státu na vládu a parlament. Jednání je podle kyjevských novinářů dramatické, dnes ráno se zastupitelé u řečnické tribuny poprali.

Přestřelka u parlamentu narušila relativní klid, který na kyjevském náměstí Nezávislosti vzdáleném asi půldruhého kilometru panoval od čtvrtečního večera. Policisté a těžkooděnci, kteří v minulých dnech hlídkovali se samopaly v centru Kyjeva, v ulicích metropole už nejsou. Provoz metra byl obnoven, otevřeny jsou i dříve zablokované stanice v centru.

Opozice v noci odblokovala i tři pohraniční přechody s Polskem, sdělila novinářům mluvčí polské pohraniční stráže. Frekventované přechody v jižním sektoru hranic přehradili ukrajinští opoziční aktivisté barikádami ve středu a ve čtvrtek.