Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Peklo na Ukrajině: Situace v Kyjevě se vymkla kontrole

Ukrajinské bezpečnostní složky po úterní krvavé ofenzívě drží v obklíčení asi 10.000 lidí v centrálním sektoru náměstí Nezávislosti, které je od prosince ohniskem protivládního odporu. Obě strany konfliktu se podle médií připravují k dalšímu střetu.

Do Kyjeva z východu a jihu země míří armádní jednotky, západní státníci s rostoucím důrazem hovoří o zavedení sankcí. Moskva vysílá do Kyjeva emisara a vyzývá ke klidu.

V centru ukrajinské metropole zatím panuje relativní klid, obě strany se ale podle médií připravují k dalším srážkám, které v Kyjevě s plnou silou propukly v úterý. Demonstranti zpevňují barikády a hromadí zásoby kamení a pneumatik. Policie a vojska ministerstva vnitra se snaží uzavřít obklíčením náměstí Nezávislosti a povolávají další posily.

Úřadující ukrajinský ministr obrany Pavel Lebeděv vydal příkaz k přesunu výsadkové brigády z východoukrajinského Dněpropetrovska do Kyjeva. Pětadvacátá výsadková brigáda, která má podle dostupných informací 500 mužů, se má do metropole dostavit s plnou výzbrojí. Podle nepotvrzených informací má do Kyjeva dorazit z jihoukrajinského Mykolajiva i 79. motostřelecký pluk. Na otázku, zda budou jednotky použity i k rozehnání protivládních protestů, Lebeděv odmítl odpovědět.

Zájem na dalším setkání s opozicí mezitím projevil prezident Viktor Janukovyč, který je pod tlakem hrozících západních sankcí. Podle šéfa hnutí UDAR Vitalije Klička se opozice jednání zúčastní, i když poslední podobná schůzka byla v úterý večer neúspěšná.

Volání po zavedení sankcí v západních zemích výrazně zesílilo. Usilovat o jejich vyhlášení chce polský premiér Donald Tusk i řada dalších západních politiků. "Budu dnes jednat s vedoucími představiteli největších členských zemí Evropské unie a unijních institucí a budu je tlačit k zavedení sankcí - osobních a finančních," řekl Tusk. "Doufám, že takový postoj Polska pomůže Evropské unii jako celku učinit rychlá rozhodnutí," dodal.

Podívejte se na živý přenos z ukrajinské metropole:

 

Násilí na Ukrajině rozhodně odsuzuje i český prezident Miloš Zeman, řekl to jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Pokud budou násilnosti pokračovat, zváží zrušení pozvánky prezidenta Viktora Janukovyče do Prahy. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček dnes přijme ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu tlumočil Zemanovo stanovisko.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes oznámil, že o situaci na Ukrajině hodlá v brzké době hovořit s německými partnery. Sankce proti jednotlivým osobám na Ukrajině jsou podle něj pravděpodobné. Sankcemi vůči osobám odpovědným za krveprolití v Kyjevě dnes pohrozil i švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že využije veškerý svůj vliv k tomu, aby na Ukrajině zavládl klid a mír. Moskva vyzvala vůdce protivládního povstání, aby zastavili krveprolévání a bezodkladně obnovili dialog se zákonnou státní mocí bez hrozeb a ultimát. Ministerstvo je "rozhořčeno faktem, že vůdci ukrajinské opozice nereagují na akce radikálů a podněcují tak 'hnědou' revoluci," praví se ve stanovisku ruské diplomacie.

Kreml podle mluvčího Dmitrije Peskova pozorně sleduje situaci na Ukrajině, ale přidržuje se zásady nevměšování. Mluvčí zároveň odmítl komentovat spekulace ruských médií, že Putin se v úterý nedovolal prezidentu Viktoru Janukovyčovi, který byl údajně zaneprázdněn. Později Peskov oznámil, že telefonický rozhovor Putina s Janukovyčem se dnes v noci uskutečnil.