Vanessa Mae

Vanessa Mae Zdroj: Profimedia

Houslistka Vanessa Mae sjela olympijský obří slalom, s houslemi ji to jde daleko lépe

Největší uměleckou celebritou, která se letos zúčastňuje zimních olympijských her v Soči je houslistka Vanessa Mae. S číslem 87 dnes startovala v obřím slalomu. A jak se dalo očekávat, s houslemi ji to jde daleko lépe, než na lyžích. Ale zaslouží ocenění za odvahu.

V prvním kole byla Vanessa poslední z těch žen, které do cíle dojely. Vítězstvím pro ni ovšem bylo, že vůbec dojela. Jela opatrně a pomalu, na nejlepší Tinu Mazeovou ze Slovinska ztrácela 26 vteřin a 98 setin. Druhé kolo také dokončila a celková ztráta narostla na více než 50 sekund. Houslistka tak skončila celkově na 67. místě, žádná česká reprezentantka závod nedokončila.

V Soči startovala houslistka za Thajsko pod jménem Vanessa Vanakorn. Je to přitom pozoruhodný příběh, jak se k reprezentaci Thajska dostala. Narodila se v Singapuru, ale její tatínek byl Thajec Varaprong Vanakorn, matka byla Číňanka jménem Pamela Tan. Poté, co se její rodiče rozvedli, si její matka vzala Angličana Grahama Nicholsona. Rodina se odstěhovala do Anglie, když byly Vanesse čtyři roky. Vyrostla v Londýně a má britské občanství. Na olympiádě chtěla startovat již předtím, ale vláda v Bangkoku ji odmítala vydat thajský pas, dokud se nevzdá toho britského. Administrativní spor se podařilo vyřešit po několika letech a dnes je Vanessa držitelkou obou pasů.

Houslistka si za svoji kariéru vydělala celkem kolem 100 milionů dolarů. Někdy je ale získala za hodně podivných okolností. V říjnu 2011 například za 500 tisíc dolarů vystoupila na narozeninách čečenského autoritářského prezidenta Ramzana Kadyrova, který proslul nemilosrdným potlačováním svých politických oponentů. Zahrála mu Vivaldiho Čtyři roční období. Ale to byla jiná „písnička“ než na svazích u Soči.