Zeman

Zeman Zdroj: ČTK

Sněmovna dnes jedná o důvěře novému kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL

Sněmovna dnes jedná o důvěře novému kabinetu ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Vláda s největší pravděpodobností důvěru získá, protože koalice má ve dvousetčlenné Sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů. Jako první vystoupil prezident Miloš Zeman.

Zeman kromě vyjádření nesouhlasu s intervencí ČNB také řekl, že našel mezi programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou 15 základních obsahových rozdílů a jako již tradičně zdůraznil, že by měl sněmovnou v první řadě projít služební zákon a pak také zákon o prokázání původu majetku a zákon o státním rozpočtu.

Sobotka je optimistický

Hlavními prioritami nové koaličnívlády jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) prorůstová hospodářská politika, náprava chyb v reformách předchozích pravicovýchvlád a dobře fungující stát. Sobotka to uvedl ve zhruba čtyřicetiminutovém projevu k poslancům, které požádal o vyjádření důvěry svému týmu.

Nová hospodářská politika bude podle Sobotky zaměřena na růst, prosperitu a nová pracovní místa. "Nebudeme brát lidem peníze formou zvyšování daně z přidané hodnoty," slíbil mimo jiné premiér. Odmítl také plošné škrty v investicích nebo v platech zaměstnanců veřejného sektoru. V souvislosti s nápravou reforem se zmínil o zrušení druhého pilíře důchodového systému, postupné zvyšování minimální mzdy ke 40 procentům průměrného platu nebo zvýšení slevy na dani na dítě.

Sobotka se přihlásil také k prosazení zákona o státní službě k počátku příštího roku. Chce posílit informační a kontrolní systémy v rámci všech úřadů, obnovit finanční policii, zavést elektronickou evidenci tržeb a "omezit lichvu a zvůli soukromých exekutorů".

Sobotka také uvedl, že programové prohlášenívlády je průnikem programů koaličních stran, tedy levicové ČSSD a proavostředových ANO a KDU-ČSL. Prohlásil rovněž, že programové prohlášení a koaliční smlouva "nejsou v rozporu, ale vzájemně se doplňují". Reagoval tak na slova prezidenta Miloše Zemana, že v obou dokumentech je 15 obsahových rozdílů.

Okamura odejde


Předseda hnutí Úsvit hovořil o referendu a o návrhu, který v souvislosti s ním předal předsedům koalice. Nejspokojenější byl s reakcí Andreje Babiše. Co se týče hlasování o důvěře vládě, tak prohlásil, ře "poslanci hnutí Úsvit odejdou". 

Opět Agrofert

Andrej Babiš opět hovoří o Agrofertu a o tom, jak není ve střetu zájmů. Na paškál si ve svém projevu bral bývalého ministra financí Kalouska, bývalou vrchní státní zástupkyni Renátu Veseckou, a v neposlední řadě také Petra Fialu (ODS), který v předešlé řeči tvrdil, že se zde složila levicová vláda. ANO je podle předsedy středopravá.