Rittigova elektrárna  Fotovoltaická elektrárna u Ralska je největší sluneční elektrárnou v Česku. Dnes ji provozují ČEZ, v minulosti ji údajně přes jiné osoby zčásti ovládal Ivo Rittig.

Rittigova elektrárna Fotovoltaická elektrárna u Ralska je největší sluneční elektrárnou v Česku. Dnes ji provozují ČEZ, v minulosti ji údajně přes jiné osoby zčásti ovládal Ivo Rittig. Zdroj: ČTK

Na zelenou energii platíme 45 miliard ročně. Kdo za to může?

Kdo přesně prosadil zákon v podobě, která nás každý rok přijde na několik tisíc korun na složenkách a další peníze v podobě dražších výrobků? Kdo před tím varoval už v době schvalování zákona? A proč se šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková domnívá, že současný stav ohrožuje bezpečnost státu? Dočtete se to ve čtvrtečním vydání Reflexu.

Na 120 miliard korun odhadl celkové náklady zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů při jeho schvalování v roce 2005 poslanec ODS Martin Říman. A varoval tehdy, že k tomu dojde jen proto, že si někdo vymyslel velmi dobrý obchod, jak dostat peníze daňových poplatníků. Dnes se celkové náklady na podporu obnovitelných zdrojů od začátku platnosti zákona odhadují na zhruba bilión korun. A to přesto, že lidé jako Říman před tím varovali už před devíti lety. Co přesně tehdy řekl Říman a jak přesně charakterizovala chystaný podvod jeho stranická kolegyně Helena Mallotová, se dozvíte v novém vydání Reflexu.

Dočtete se také, který poslanec KSČM do zákona prosadil změnu, jež v budoucnu zamezila rychlejšímu snižování podpory solárním elektrárnám, přestože nejpozději v roce 2009 už bylo jasné, jak strašné důsledky bude finanční podpora „solárům“ a dalším „zeleným“ zdrojům na úkor spotřebitelů a daňových poplatníků mít.

Vitásková v rozhovoru pro Reflex také upozorňuje, že se chystala další černá díra v oblasti obnovitelných zdrojů, které se podařilo zabránit na poslední chvíli. A Reflex o tom psal už před dvěma lety – viz Jak rozházet 17 miliard ročně.

Celé téma i rozhovor s Alenou Vitáskovou najdete v časopisu Reflex, který vychází ve čtvrtek 20. února!

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru