Jawdat Ghrab

Jawdat Ghrab Zdroj: Profimedia

Arabský rybář „ulovil“ unikátní sochu Apollóna

Překvapující úlovek získal v pásmu Gazy mladý rybář. Z moře vytáhl půltunovou bronzovou sochu řeckého boha Apollóna starou nejméně 2000 let. Když sochu dopravil tajně domů, uřízl jí prst, aby se ubezpečil, zda dílo není ze zlata. Poté co se ukázalo, že nikoliv, pokusil se dílo „alespoň“ prodat za půl milionu dolarů. Nakonec ale nezbohatl, protože jeho nález zabavily úřady.

Joudat Ghrab (26) v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že v srpnu loňského roku lovil ryby asi 100 metrů od pobřeží. Bylo to prý trochu severně od hranice mezi Gazou a Egyptem. Náhle několik metrů hluboko na písčitém dně uviděl něco, o čem si prý myslel, že je to tělo těžce popáleného člověka. Když se pak potopil, zjistil, že jde o sochu. Spolu s příbuznými ji prý tahali na břeh čtyři hodiny.

„Pod vodou byla lehčí než na souši. Takže když jsme jí vytáhli na pláž, nebyli jsme schopni jí ani tlačit. Nakonec jsme sochu naložili na vozík a odvezli domů,“ řekl Ghrab. Nález považoval za boží dar. „Mám finanční potíže a čekám na odměnu,“ poznamenal tento otec dvou dětí. Dodal, že nález vůbec nepotěšil jeho matku, které vadilo že bůh je nahý. Požadovala prý, aby soše zakryl intimní části.

Ghrab přiznává, že bohovi uřízl jeden prst a odnesl ho znalci kovů, protože si myslel, že by socha mohla být ze zlata. Bez jeho vědomí totéž udělal s dalším prstem i jeho bratr, aby si provedl vlastní zkoušku. Klenotník materiál roztavil.

Co se pak dělo dále, není jasné. Verze vyprávěné nálezcem, jeho příbuznými a úřady v pásmu Gazy se vzájemně liší. Víme jistě, že když se o objevu dozvěděla jeho rodina, přijelo do Ghrabova domu několik bratranců, kteří patří ke členům hnutí Hamas. Ve stejné době se socha objevila na aukčním serveru eBay za půl milionu dolarů (asi deset milionů Kč). To je podle odborníků, je-li socha pravá, pouhá desetna či dvacetina její hodnoty.

Výpovědi se zřejmě rozcházejí i kvůli tomu, že nálezce má podle zákona právo na odměnu pouze v případě, že své dílo poctivě odevzdal úřadům a nesnažil se ho zatajit a samostatně prodat. Proto také palestinská policie vyšetřuje, kdo zadal inzerát na internet. Pokud to byl Ghrab, právo na odměnu nemá. Další spornou věcí je místo nálezu, podle některých odborníků, totiž stav sochy vylučuje její dlouhodobý pobyt v mořské vodě.

Zelenkavá socha znázorňuje mladistvého, atletického boha stojícího na svalnatých nohou. Jednu ruku má ohnutou a otočenou dlaní vzhůru. Má husté vlnité vlasy a s vážností hledí na svět. V jednom oku je ještě duhovka z modrého kamene, druhé je prázdné. „Je to unikátní nález a jeho cena je nevyčíslitelná. Je to, jako když se lidé ptají na cenu obrazu Mony Lisy. Najít sochu, která není z mramoru nebo kamene, ale z bronzu, je mimořádně vzácné,“ poznamenal k tomu historik Jean-Michel de Tarragon z jeruzalémské školy biblických a archeologických studií.

Policie tvrdí, že věc vyšetřuje, takže k nálezu se zatím nedostali ani archeologové. Ti se musejí spokojit s několika fotografiemi, na nichž bůh Slunce leží na dece s obrázky šmoulů. Z nich usuzují, že dílo pochází z období mezi pátým a prvním stoletím před naším letopočtem. Socha vypadá, že je ve výborném stavu, což vede odborníky k tomu, že místo nálezu zpochybňují. Podle nich nemohla být v moři. „Nenašli ji na břehu ani v moři, na to je moc čistá. Je nedotčená a suchá,“ poznamenal de Tarragon.