Curych, Švýcarsko.

Curych, Švýcarsko. Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarští nacionalisté chtějí zabránit přílivu českých přistěhovalců

Švýcarští nacionalisté vyzvali vládu, aby zabránila možnému přílivu pracovníků z východních zemí EU včetně České republiky. Ten podle nich hrozí v létě, kdy pro občany z osmi států skončí dočasné zákonné omezení. Švýcaři před týdnem v referendu schválili omezení počtu přistěhovalců a vláda chystá zákon stanovující limity pro imigranty.

„Čelíme mohutné vlně imigrantů,“ prohlásil šéf nacionalistické Švýcarské lidové strany Toni Brunner v rozhovoru pro nedělník Schweiz am Sonntag. Přistěhovalci podle něj začali do země proudit, když v roce 2008 Švýcarsko otevřelo hranice pro pracovníky z 15 zemí Evropské unie. V červnu získají podobnou možnost občané České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Litvy a Lotyšska, což podle Brunnera hrozí dalším přílivem zahraničních pracovníků. Vláda by tomu podle něj měla zabránit.

Švýcarský kabinet začal po překvapivém výsledku referenda chystat návrh zákona, který by měl stanovit kvóty na počet nových přistěhovalců. Vláda by chtěla návrh zákona předložit ještě letos, přijmout by jej Švýcarsko mělo do tří let.

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti v sobotu oznámilo, že v souvislosti s referendem vůbec neotevře trh práce Chorvatsku, které je nejnovější členskou zemí EU.