Anna Šabatová

Anna Šabatová Zdroj: ČTK

Ombudsmankou se překvapivě stane Anna Šabatová

Novou ombudsmankou bude bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv Anna Šabatová. Poslanci jí dali v dnešním druhém kole tajné volbě přednost před nynějším zástupcem ombudsmana Stanislavem Křečkem.

Šabatová nahradí Pavla Varvařovského, který se v prosinci funkce vzdal. Exposlance ČSSD Křečka navrhl na ombudsmana prezident Miloš Zeman i Senát. Šabatová měla senátní nominaci.

Šabatová dostala tolik hlasů, kolik činil nejnižší nutný počet ke zvolení. Volilo ji 85 ze 168 poslanců, kteří se výběru zúčastnili, oznámil za volební komisi Jan Klán (KSČM). Křeček obdržel 36 hlasů. Šabatová se ujme funkce potom, co složí slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).

První kolo volby se konalo už ve čtvrtek. V něm neuspěl ani jeden z kandidátů.

Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 na první šestileté období zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy. Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Když se tak nestane, umožňuje mu zákon jako nejvyšší sankci zveřejnění případu.