marihuana

marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Marihuana pomáhá zastavit virus HIV, říká nová studie

Marihuana, lépe řečeno látka THC, které obsahuje, pomáhá u nemocných s AIDS při chronické bolesti a ztrátě hmotnosti. Výzkumy naznačují, že rostlina by mohla být schopna zastavit šíření nemoci samotné. Informaci o tom přinesl web Huffington Post.

Podle vědců ze státní univerzity v americké Louisianě, která byla zveřejněna minulý týden ve specializovaném časopise, který se věnuje chorobě AIDS, tomu nasvědčují výsledky testů, jež trvaly více než rok a půl. THC byla podávaná opicím a vědci zjistili, že poškození tkáně v žaludku primátů, jedna z nejčastějších infekcí v případě šíření viru HIV, se snížilo.

„Tyto výsledky ukazují, že marihuana by mohla zprostředkovaně pomoci při léčení této nemoci,“ říká Patricia Molina, na vedoucí autorka studie. Zpráva dále vysvětluje, že zatímco HIV se šíří tak, že napadá a zabíjí buňky imunitního systému, mají opice, které obdržely denní dávku THC vyšší úroveň zdravých buněk. K podobným závěrům dospěli vědci loni ve Velké Británii, podle nichž pomáhají složky z marihuany zabíjet nádorové buňky u pacientů s leukémií.