Vasil Biľak

Vasil Biľak Zdroj: ČTK

Pohřbu Vasila Biľaka se zůčastnily desítky lidí. Dorazil i Miloš Jakeš

Desítky lidí včetně někdejších předních komunistických činitelů se dnes přišly do Bratislavy rozloučit s bývalým vysokým funkcionářem Komunistické strany Československa (KSČ) Vasilem Biľakem, který zemřel minulý týden.

Na pietní akt v krematoriu na okraji slovenské metropole dorazili také bývalý generální tajemník KSČ Miloš Jakeš a poslední šéf komunistické tajné policie StB Alojz Lorenc.

Biľak byl označován za posledního žijícího signatáře takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze do Československa v roce 1968. Zemřel ve věku 96 let ve své vile v lukrativní části Bratislavy. Na veřejnosti se už roky neobjevoval a v poslední době ho zdravotní potíže nutily zůstat na lůžku.

Historici vesměs hodnotí Biľaka v historickém kontextu velmi negativně. Upozorňují například, že v 70. letech se v KSČ přidal na stranu konzervativního křídla, které vystupovalo proti snahám o demokratické změny v Československu. Za údajný podpis "zvacího dopisu" byl Biľak trestně stíhán. Vyšetřování ovšem bylo v minulosti přerušeno, protože se slovenským úřadům nepodařilo z Ruska získat originál dokumentu k provedení grafologické zkoušky.