Shirley Temple

Shirley Temple Zdroj: profimedia.cz

Zemřela Shirley Temple, dětská hvězda, která ovlivnila Československo

Legendární dětská hvězda Shirley Temple Blacková je po smrti, zemřela v úterý 11. února ve věku 85 let. S odvoláním na rodinné zdroje to uvedla BBC. Herečka měla jako diplomatka a bývalá velvyslankyně v Praze z let 1989 - 1992 blízký vztah k Česku.

Nejslavnější dětská filmová hvězda všech dob, jak se Shirley Temple přezdívá, se narodila v kalifornské Santa Monice 23. dubna 1928 a s hraním začala ve třech letech. Prvním hitem, který byl ušit na míru roztomilosti této malé holčičky, byly Zářící oči v roce 1934. Jako „Malá princezna“ byla populární v dobách ekonomické krize, kdy hrála ve filmech jako Heidi, Miláček, Malý plukovník nebo Chudá bohatá holčička. V roce 1934 obdržela speciálního dětského Oscara.

V roce 1939 ji Salvador Dalí učinil tématem svého obrazu Shirley Temple, nejmladší a nejsvatější monstrum současného filmu. Je po ní pojmenovaný také nealkoholický koktejl.

Když dospěla, jako jedna z mála se dokázala k herecké kariéře vrátit: ve čtyřicátých letech hrála v několika válečných filmech a v padesátých úspěšně vystupovala v televizních show. Ukázala se také jako talentovaná obchodnice.

V sedmnácti se vdala za vojáka Johna Agara, s nímž měla dceru Lindu Susan. Agar se posléze stal hercem a s Shirley si společně zahráli v několika filmech. Zanedlouho se rozvedli a v roce 1950 se vdala znovu, za námořníka Charlese Aldena Blacka, který se stal mužem jejího života. Měli syna, kterého jmenovali stejně. Strávili spolu celý život až do Blackovy smrti v roce 2005.

Po ukončení umělecké kariéry se vrhla do politiky. V Kalifornii byla členkou Republikánské strany a neúspěšně kandidovala v roce 1967 do Kongresu, později byla velvyslankyní v Ghaně (1974-76) a v roce 1989 byla vyslána do ještě komunistického Československa.

V polovině sedmdesátých let byla jako první žena také krátce šéfkou protokolu v Bílém domě a organizovala inauguraci Jimmyho Cartera – jako přesvědčená republikánka se pak ze státních služeb stáhla. Republikánský prezident Bush ji pak koncem osmdesátých let poslal do Československa.

V Čechách se daleko víc než jako dětská herečka proslavila jako americká velvyslankyně, která podporovala boj proti komunismu a působila v Praze v přelomové době za listopadové revoluci a po ní. Připisují se jí zásadní zásluhy na dobrých vztazích rodící se československé demokracie se Spojenými státy.