Pavel Kohout

Pavel Kohout Zdroj: Profimedia.cz

Bývalý stalinista, spisovatel Kohout, nevkusně napadl Věru Čáslavskou

Politické názory některé lidi dovedou až k nechutným útokům. Jeden z nich předvedl spisovatel Pavel Kohout, který napadl v sobotní MF Dnes nejslavnější sportovkyni naší historie, Věru Čáslavskou.

Kohout v souvislosti s prezidentováním Miloše Zemana a tím, že Čáslavská nedávno odmítla přijít kvůli postojům a chování české hlavy státu na Pražský hrad na akci pořádanou olympijským výborem, v novinách napsal: „Vracení řádů a bojkot pozvání je v demokracii gestem bez rizika a roztleská leda pár stejnoduchých; svědčí o pokleslém chování či potřebě osvěžit dávnou slávu. Jenže ani olympijské medaile nejsou Věře Čáslavské omluvou…“

To píše někdejší obdivovatel diktátora Stalina a příznivec komunistického režimu v dobách, kdy se odehrávaly u nás největší zrůdnosti (v 50. letech) o člověku, který se proti totalitě a ruské okupaci země postavil a měl z toho dlouhodobé problémy. Ze strany Kohouta je to velká drzost, kterou navíc propojil s velebením Zemana. Ostatně přimknout se k někomu, to tomuto spisovateli a dramatikovi šlo vždy velmi dobře.

Jistě, Kohout po dvaceti letech podpory totality „prozřel“, odešel do emigrace, podepsal Chartu 77 a postavil se vší silou proti bolševikům. Za to mu patří medaile a poklona. Předtím ale nestvůrný režim pomáhal u nás stvořit. Napadlo by snad někoho normálního, že do prvního manželství na své výslovné přání vstoupí v den Stalinových narozenin?

Právě z těchto důvodů je nepochopitelné, že napadá právě Věru Čáslavskou, která za své protesty proti okupaci Československa byla po roce 1968 režimem utlačována. Navíc Kohout se zcela plete v tom, že by si Čáslavská potřebovala „osvěžit dávnou slávu“. Byla a je ve většině zemí světa slavnější a známější než naprostá většina Čechů. Spisovatel ve zaslepené lásce k Zemanovi napsal úplný nesmysl.

A další přidal na závěr svého absurdního článku. Tvrdí, že Česká republika je díky prezidentu Zemanovi v lepším stavu než před rokem. Proboha, v čem je lepší? Mohl by Kohout jmenovat jednu jedinou věc? Jedinou lepší věcí by bylo, kdyby pan Kohout už nepsal podobné nesmysly. Předvedl „pokleslé chování“, které vyčítá Čáslavské.