Komiks

Komiks Zdroj: ČTK

Na zahájení výstavy Káji Saudka vtrhla policie a zabavila komiks Muriel a andělé

Namísto zahájení předaukční výstavy dnes v pražském Topičově salonu zasahovali kriminalisté. Přišli zabavit originály legendárního komiksu Káji Saudka Muriel a andělé, který se měl za několik dní nabízet v dražbě s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan na místě řekl, že policie zasahovala na základě trestního oznámení. Majitel aukční síně Jiří Rybář sdělil, že trestní oznámení podala Saudkova rodina, která podobně zasahovala i při předchozích aukcích jiných děl Káji Saudka.

Podle Hulana se bude věc pravděpodobně vyšetřovat pro trestný čin podílnictví, zatím není žádná podezřelá osoba. Policisté museli počkat, až bude kompletní dílo na místě. Důležité bylo zajistit kompletní dílo, které bylo podle policie považováno 40 let za nezvěstné. Poté budou kriminalisté kontaktovat osoby, které by mohly s případem souviset. Chtějí vyhledat všechny vlastníky díla, jež bylo od konce šedesátých do začátku devadesátých let nezvěstné, aby se vyjasnil jeho pohyb.

Rybář je přesvědčen, že dílo vlastní sběratele, který ho do aukce nabídl. Podepsal s ním standardní smlouvu, kterou uzavírá při každém převzetí díla do aukce. Galerista věří, že se dílo brzy vrátí a aukce komiksu bude pouze odložena. Všechny ostatní položky, které měly být v aukci 16. února nabízeny, se budou dražit podle plánu.

Saudkův komiks Muriel a andělé měl být součástí předaukční výstavy. V nabídce společnosti 1. Art Consulting byla připravena díla starých mistrů, klasické moderny i současných tvůrců. Stěžejní dílo historie českého komiksu mělo být nabídnuto za vyvolávací cenu 5,9 milionu korun. Pokud by se nenašel zájemce o celý komplet 131 stran, měl být soubor rozprodáván po jednotlivých listech. Obálka by se vyvolávala za 80.000 až 100.000 korun, ostatní strany by začínaly na částkách od 12.000 do 50.000 korun.

Slavné dílo Káji Saudka a Miloše Macourka, které před čtyřmi lety z ankety na serveru Komiksárium vzešlo coby nejlepší český komiks všech dob, vyšel koncem ledna v Albatrosu. Saudek projekt obohatil o jemnou sebeironii, prošpikoval ho řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který mu nabízel nové kompoziční možnosti.

Společnost 1. Art Consulting nabízí Saudkova díla pravidelně od roku 2011. V prosinci 2011 se 80 položek prodalo za čtyři miliony korun, nejdráže se prodal komiks Pepík Hipík v rukách extrémních sil z roku 1969. Devět listů stálo 264.000 korun včetně aukční provize. Jedna strana z komiksu Muriel a oranžová smrt se prodala za 192.000 korun včetně provize, vyvolávací cenu tak překročila dvacetinásobně. Saudkův rekord zatím drží olejomalba Černoška, ta se v říjnu 2012 vydražila za 324.000 korun včetně provize.