Bělobrádek

Bělobrádek Zdroj: profimedia.cz

Lidovci: Když projde zrušení lustrací, odejdeme z koalice

Pokud návrh na zrušení lustrací projde do druhého čtení, odejdou lidovci z vládní koalice. Na tiskové konferenci to dnes oznámil jejich předseda Pavel Bělobrádek, podle něhož by v takovém případě okamžitě rezignovali všichni lidovečtí ministři. Zopakoval, že KDU-ČSL je zásadně proti zrušení lustračních zákonů, což navrhli komunisté.

"My jsme jasně upozornili naše koaliční partnery, že v případě, že by bylo prohlasováno, aby šel návrh komunistů na zrušení lustračního zákona do dalšího čtení, je to pro nás důvod ukončit naši koaliční spolupráci," řekl Bělobrádek. 

Lidovci chtějí, aby se ve Sněmovně o návrhu komunistů rozhodlo ještě před hlasováním o důvěře nové koaliční vládě. O té se bude hlasovat 18. února. KDU-ČSL v úvodu dnešního jednání poslanců neprosadila, aby dolní komora dokončila projednávání předlohy pevně ještě dnes. Její návrh podpořila drtivá většina poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu a jen jednotlivci z řad koaličních ČSSD a hnutí ANO.

KDU-ČSL se v tomto týdnu již jednou nechala slyšet, že by případné hlasování koaličních partnerů ze sociální demokracie a hnutí ANO pro zrušení lustračního zákona považovala za porušení koaliční smlouvy. Dnes tedy svůj postoj ještě vyostřila.

Podle ministra kultury Daniela Hermana je to pro lidovce "zcela principiální záležitost" a zrušení lustrací by znamenalo "podlomení kontinuity polistopadového vývoje", což by narušilo jejich důvěru v možnost koaliční spolupráce. "V takovém případě jsem okamžitě připraven rezignovat z postu ministra kultury," uvedl Herman.

Bělobrádek doplnil, že by stejně postupoval i zbývající dva lidovečtí členové vlády. "Skutečně nám nejde o ty funkce, bereme to jako možnost ovlivnit ČR pozitivním směrem, ale v případě takových zásadních věcí bychom nemohli pokračovat ve spolupráci," dodal.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka dříve uvedl, že sociální demokraté budou mít o lustracích volné hlasování, předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek zase vyjádřil přesvědčení, že i když věc není taxativně stanovena v koaliční smlouvě, nebude žádný poslanec strany hlasovat pro zrušení lustrací.