Bělobrádek

Bělobrádek Zdroj: ČTK

KDU-ČSL je prý jednoznačně proti zrušení lustračních zákonů

Křesťanští demokraté budou případné hlasování koaličních partnerů pro zrušení lustračního zákona považovat za porušení koaliční smlouvy. Podobný návrh je pro lidovce zcela nepřijatelný. Zákon má stále smysl a měl by nadále platit, řekl dnes předseda strany Pavel Bělobrádek.

Podle šéfa sociálních demokratů a premiéra Bohuslava Sobotky budou poslanci ČSSD v otázce zrušení lustračního zákona hlasovat volně. Hnutí ANO bude nejspíš proti zrušení lustrací. Zrušení lustračního zákona navrhli komunisté. "Takovýto návrh je pro nás zcela nepřijatelný. KDU-ČSL pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude," uvedl Bělobrádek. "Přímo tento zákon v koaliční smlouvě není, ale principiálně bychom to považovali za obejití nás jako lustračního zákona," upřesnil předseda lidovců.

Kvůli hrozbě porušení koaliční smlouvy nebude ČSSD dávat doporučení, aby její poslanci pro zrušení zákona nehlasovali. "Já bych to neviděl tak dramaticky. Předpokládám, že klub sociální demokracie bude mít v této věci volné hlasování," napsal v SMS zprávě ČTK Sobotka.

Bělobrádek dnes také řekl, že od předsedy koaličního hnutí ANO Andreje Babiše slyšel, že pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude. Lídr KDU-ČSL proto předpokládá, že ani další poslanci hnutí pro zrušení normy ruku nezvednou.

To posléze víceméně potvrdil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Na tiskové konferenci po jednání klubu uvedl, že strana závazné stanovisko zatím nemá. Je ale toho názoru, že klub zrušení lustračních zákonů nepodpoří, i když věc není taxativně stanovena v koaliční smlouvě. "Já předpokládám, že v tomto bude náš poslanecký klub jednotný a nikdo z našich poslanců nebude hlasovat pro zrušení lustračního zákona," nechal se slyšet.

Zrušení lustračního zákona nepodpoří ani Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, řekli dnes novinářům jeho zástupci.

Babišovo jméno se v souvislosti s rušením lustračního zákona skloňuje nejvíce. Předseda hnutí ANO se totiž na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Může tak mít problém se získáním negativního lustračního osvědčení.

Rušení lustračního zákona navrhli v Poslanecké sněmovně komunisté. Podle nich zákon dávno pozbyl smyslu. "Je určitou koulí na noze dalšího demokratického vývoje," řekl dnes ve Sněmovně předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Opoziční pravicová ODS po jednání svého klubu uvedla, že její poslanci pro návrh ruce nezvednou.