Dmytro Bulatov

Dmytro Bulatov Zdroj: EPA

Zraněný ukrajinský aktivista Bulatov je v Litvě na léčení

Údajně mučený ukrajinský opoziční aktivista dorazil v noci na dnešek to litevského Vilniusu. V tamní nemocnici podstoupí léčbu zranění, které prý utrpěl při únosu.

Litva nabídla ukrajinskému opozičníkovi bezplatnou léčbu. Bulatova v lednu unesli neznámí pachatelé, kteří jej prý mučili po celou dobu, kdy byl pohřešován. Ukrajinským médiím vylíčil, že se ho únosci, údajně mluvící s ruským přízvukem, mimo jiné pokoušeli ukřižovat a uříznout mu ucho. Bulatov patřil k vůdcům kolon opozičně naladěných motoristů, protestujících i u rezidence ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Zmizel 22. ledna, údajně právě v době, kdy příslušníci policejní jednotky Berkut zbili opoziční aktivisty a jednoho kameramana. Kvůli účasti na motoristických protestech Bulatovovi původně hrozilo až osm let vězení. Obvinění související s jeho účastí na protivládních demonstracích ale úřady prý mezitím stáhly.

Ukrajinou už přes dva měsíce zmítají protesty proti vládě prezidenta Janukovyče, která loni v listopadu odstoupila od podpisu asociační dohody s Evropskou unií a namísto toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem. Demonstrace si už vyžádaly několik mrtvých a stovky zraněných a zatčených. Janukovyč ve snaze uklidnit situaci ustoupil opozici a nechal uzákonit amnestii pro zadržené demonstranty a zrušení nedávno přijatých represivních zákonů. Opozici to ale nestačí a dál žádá jeho rezignaci a vypsání předčasných voleb. Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová deníku Wall Street Journal řekla, že unie a USA pracují na plánu poskytnutí krátkodobé půjčky Ukrajině.

Jejím cílem podle Ashtonové bude pomoci zemi v přechodové fázi, aby případná přechodná vláda mohla provádět potřebné politické a hospodářské reformy a připravit nové prezidentské volby.