Bible

Bible Zdroj: ČTK

Ateisté považují bible v armádě za diskriminaci, píší Zemanovi a Stropnickému

Nákup několika tisíc nových biblí pro vojáky vyvolal ve veřejnosti velkou pozornost. Na text hlavního kaplana Armády České republiky Jana Kozlera, který vyšel na našem webu Reflex.cz 27. ledna, teď reaguje sdružení ateistů. Napsali dopis prezidentovi a ministru obrany a žádají jiný přístup. Zde je text dopisu:

Vážený pane prezidente,

píši Vám jako vrchnímu veliteli ozbrojených sil České republiky. S lehkým znepokojením jsem si přečetl zprávy o tom, že armáda nakupuje hromadně bible pro své vojáky v akci. Naše vlast je postavena na principu sekularismu, kdy je individuální věcí každého jednotlivce, jakou víru či přesvědčení vyznává. Stát by mu v tom neměl klást žádné překážky, ale ani žádnou konkrétní víru podporovat nebo se s ní svazovat. Předpokládám, že toto je východisko, na kterém se shodneme.

S radostí jsem proto uvítal podrobné vysvětlení křesťanského duchovního Jana Kozlera, hlavního kaplana Armády České republiky, které zveřejnil na webu Reflex.cz. Jako hlavní důvod nákupu křesťanských Biblí uvedl: „Za posledních osm let požádalo o bibli přibližně tisíc vojáků ročně. Důvod? Kombinace lehce indiferentní touhy po tom, co se hodí, když si lehám na oltář vlasti, inspirace pro soukromé přemýšlení o sebeidentitě uprostřed teokratických teritorií a nakonec zkušenosti s přirozenou přítomností biblí v kapsách aliančních spolubojovníků.“

Jedná se o důvod zcela legitimní a je pochopitelné, že voják v dalekém zahraničí má jen omezené možnosti dostat se k duchovní a jiné literatuře, která by mu usnadnila soukromé rozjímání o vlastní identitě. Chápu také, proč křesťanský duchovní prosazuje k takovémuto účelu zrovna bibli. Jako ateista mám ale pochybnosti, jestli Bible usnadní přemýšlení o vlastní identitě i vojákům, kteří nábožensky založení nejsou nebo vyznávají náboženství jiné: judaismus, islám, buddhismus, apod.

Chápu také, že hromadný nákup biblí již vrátit nelze a mléko již bylo rozlito. Navrhuji tedy, aby každý voják účastnící se zahraniční mise měl možnost požádat o literaturu dle vlastního uvážení a armáda by potom, třeba prostřednictvím velkoobchodu, tento nákup zajistila. Výběr by mohl být omezen finančním stropem a dostupností požadovaných knih. Naskýtá se také možnost využití dnes již běžné elektronické distribuce, která by vojákům zajistila okamžitý přístup k literatuře kdekoliv na světě. Vojáci, pro něž je bible skutečně tak důležitá, by ji dostali stejně jako nyní, ale navíc by bylo vyhověno i těm vojákům, ať už křesťanům nebo jiným, kteří preferují jiný druh beletrie.

Informujte mě prosím o tom, jak budete postupovat v odstraňování politováníhodné náboženské diskriminace, která nákupem biblí vznikla, případně jak může naše občanské sdružení být v tomto nápomocno.

S pozdravem

Slávek Černý
člen výboru Občanského sdružení ateistů České republiky
(text byl podle sdělení autora odsouhlasen výborem sdružení)