Charlie Shrem

Charlie Shrem Zdroj: ČTK

Zatčený obchodník s bitcoiny Sherm: Plánoval útěk do Singapuru

Už i digitální měna bitcoin se stala předmětem zločineckých gangů. Vedoucí pracovník Charlie Sherm z bitcoinové směnárny Bit Instant byl zatčen v USA kvůli obvinění z praní peněz pro nelegální drogový trh známý jako Silkroad.

Podle policie plánoval vyprat peníze tím, že by prodal bitcoiny v hodnotě milionu dolarů uživatelům sítě Silkroad. Shrem byl zatčen na Kennedyho letišti v New Yorku a jeho společník Robert Faiella byl zadržen na Floridě ve městě Cape Coral.

„Skutečně inovativní modely byznysu by se neměly uchylovat ke starodávným a nezákonným způsobům, kdy bitcoiny, podobně jako jakákoliv tradiční měna, jsou vyprány a použity pro podporu kriminálních aktivit. Policie v tomto případě musela ihned zakročit,” řekl prokurátor Preet Bharara. Shrem pak byl propuštěn na kauci jeden milion dolarů a nyní je v domácím vězení.

Prokurátorův zástupce Serrin Turner řekl, že se Shrem „považoval za bitcoinového milionáře“, který byl připraven utéct, než aby čelil obvinění, za které může jít na devět až jedenáct let do vězení. Jako důkaz pustil Turner video, kde Shrem říká, že pokud by ho chtěly úřady zatknout nebo zrušit společnosti, které propagují využívání bitcoinů, tak „má letenku do Singapuru, kde už má založenou náhradní společnost“.

Shremův obhájce Keith Miller ale dodal, že existují i jiná videa, kde jeho klient říká, že všichni, kteří obchodují s virtuální měnou by se měli chovat čestně a podle zákonů.