Charlie Shrem

Charlie Shrem Zdroj: ČTK

V Americe zatkli obchodníky s bitcoiny

Američtí vyšetřovatelé v neděli zadrželi Charlieho Shrema, šéfa bitcoinové burzy Bitinstant.com, a v pondělí pak zatkli ještě bitcoinového obchodníka Roberta Faiellu. Viní je z praní špinavých peněz v souvislosti s obchody s nákupním portálem Silk Road, na němž se dají koupit drogy a který USA před časem zakázaly.

Portál Silk Road je známý tím, že si na něm můžete objednat i nelegální zboží, typicky drogy. Ty vám pak přijdou v obálce běžnou poštou až domů. Samozřejmě obálka je „maskovaná“, tváří se například, že jde o marketingové sdělení úplně jiné (samozřejmě legální) firmy.

Na Silk Road se dostanete jen pomocí speciálního programu, jenž kryje vaši činnost na internetu. Důvod je zřejmý — anonymita. Ze stejného důvodu Silk Road přijímá jen platby v bitcoinech, protože rovněž umožňuje jistý stupeň anonymity držitelů této digitální měny.

Američané viní Shrema a Faiellu především z toho, že zákaz nákupního portálu skrze burzu umožňovali uživatelům dál získávat bitcoiny na nákup na Silk Road, a navíc vydělané „špinavé“ peníze „prali“.

Mohli bychom samozřejmě vést debatu, zda drogy mají, či nemají být nelegální, ale O.K. Žijeme ve světě, kde jsou nelegální, server byl zakázán a oba to věděli. Celý případ má však několik ale, a to minimálně tři.

1. Americké úřady se už delší dobu snaží dehonestovat bitcoin jako zlo, jímž je možné platit za drogy a kterým se financují teroristé. A proto by lidé neměli bitcoin používat. Ano, to je možné. Totéž však platí o dolaru. To je oblíbená měna teroristů i drogových dealerů. Také zpráva o zatčení dvou mužů vykresluje jako hlavní zlo nikoliv drogy, ale digitální bitcoin. Ve skutečnosti jde spíš o to, že bitcoin nemá pod kontrolou žádná centrální autorita.

2. Tohle bude pro některé silná káva, ale co se dá dělat: Drogy z portálu Silk Road jsou pověstné svou vysokou kvalitou. Žádné rozdrobené kusy omítek, cukru, mouky. Alternativou pro uživatele drog jsou pouliční prodejci, kteří do „zboží“ zamíchají, co jim pod ruku přijde. Silk Road pro ně byl konkurence, jež měla potenciál je z ulic vyhnat.

3. Někteří lidé pomocí bitcoinu perou špinavé peníze. Nicméně perou je i bez bitcoinu. K praní špinavých peněz, shodou okolností z peněz narkomafie, se před časem přiznala obří banka HSBC. Problém ve skutečnosti není ani tak praní špinavých peněz (což je méně ošklivě legalizace výnosů ze zakázané činnosti) jako takové, jako to, že bitcoin tohle umožňuje do jisté míry dělat všem lidem, nejen těm bohatým, nejen těm, co v tom jedou společně s úřady.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru