Mykola Azarov

Mykola Azarov Zdroj: EPA

Ukrajinský premiér Mykola Azarov podal demisi

Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes nabídl prezidentovi Viktoru Janukovyčovi svou rezignaci.

Azarovova demise je jednou z klíčových podmínek opozice na urovnání vnitrostátní krize. Opozice žádá také Janukovyčův odchod.

"Učinil jsem osobní rozhodnutí a požádal prezidenta Ukrajiny, aby přijal mou rezignaci na post ukrajinského premiéra," uvedl v prohlášení Azarov. Dodal, že jeho odchod má otevřít další možnosti pro hledání kompromisu, který by v zemi poklidnou cestou vyřešil hluboký politický rozkol.

Azarov na rozdíl od Janukovyče, který v posledních dnech předložil představitelům opozice několik smírčích nabídek, zastával vůči protivládním demonstrantům rázný postoj. Před týdnem ve švýcarském Davosu, kde se účastnil Světového ekonomického fóra, novinářům řekl, že požadavek opozičních vůdců na vypsání předčasných prezidentských voleb je nereálný a akce protestujících označil za pokus o státní převrat. Již předtím označil demonstranty v kyjevských ulicích za teroristy.

Zasedání parlamentu

Na Ukrajině dnes dopoledne začalo mimořádné zasedání parlamentu. Jediným bodem programu je "urovnání politické krize a zajištění stability státu", uvedla agentura Interfax. K účasti na jednání se registrovalo 395 ze 450 poslanců. Očekává se, že jednokomorová Nejvyšší rada, jak se ukrajinský parlament nazývá, projedná reformu protidemokratických zákonů schválených v polovině ledna, amnestii pro zadržené demonstranty a úpravu prezidentských pravomocí.
   
Zasedání začalo minutou ticha za oběti protivládních demonstrací, které na Ukrajině trvají již déle než dva měsíce. Předseda Nejvyšší rady Volodymyr Rybak na úvod prohlásil, že Ukrajinu postihly tragické události, které si vyžádaly mrtvé a zraněné. Podle oficiálních zdrojů přišli o život tři lidé, opozice však hovoří nejméně o šesti mrtvých.

V jednací síni jsou přítomní někdejší ukrajinští prezidenti Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko, účast ohlásil také šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok a řada europoslanců. Z členů vlády je na místě mimo jiné ministryně spravedlnosti Olena Lukašová, která v pondělí pohrozila výjimečným stavem, pokud radikální demonstranti nevyklidí její obsazený úřad. Ti jí nakonec vyhověli a z budovy se stáhli.

V Kyjevě je od pondělí eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle, není ale zřejmé, zda se přímo účastní parlamentní schůze. Füle chce v zemi setrvat nejméně do středečního poledne. Dnes večer na Ukrajinu přiletí také ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová