Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

V centru Kyjeva dav zaútočil na policejní základnu

V centru Kyjeva propukla v noci na dnešek další vlna střetů mezi protivládními demonstranty a policisty. Dav demonstrantů zaútočil na budovu výstavního a konferenčního centra Ukrajinský dům, která se během posledních týdnů každodenních demonstrací stala základnou policejních sil. Podle agentury AP to dokládá rostoucí tendenci protestujících k radikálním akcím.

Demonstranti se shromáždili před Ukrajinským domem na bulváru Chreščatyk krátce po vystoupení předáků opozice na nedalekém náměstí Nezávislosti, kde se už dva měsíce protestuje proti vládě prezidenta Viktora Janukovyče. Opoziční lídři tam promluvili k lidem poté, co od prezidenta překvapivě dostali nabídku zastávat vysoké vládní posty.

Arsenij Jaceňuk se podle Janukovyčových představ měl stát novým premiérem a Vitalij Kličko vicepremiérem pro humanitární záležitosti. Opozice se k nabídce staví spíše odmítavě; Jaceňuk na svém twitterovém účtu zdůraznil, že post neodmítl ani nepřijal a chce vše projednat se zástupci své strany Vlast (Batkivščyna).

Podle komentátora BBC je však nepravděpodobné, že by vůdci protestů na Janukovyčovy návrhy přistoupili, protože jejich hlavním požadavkem jsou nyní nové prezidentské volby. Ústupky ze strany prezidenta prý navíc vnímají jako projev jeho oslabeného postavení a chtějí ho z vedení země odstranit.

Útočníci v noci na dnešek v Ukrajinském domě rozbíjeli okna, prolomili dveře a házeli do budovy zápalné bomby. Policisté na to odpověděli granáty se slzným plynem. Demonstranti nakonec budovu obsadili a hodlají v ní zřídit tiskové centrum a jídelnu pro účastníky protestů.

Sklony k násilnostem po měsících demonstrací a střetů stále narůstají. Kličko v sobotu na náměstí vyzýval k zastavení střetů, mnozí ale na něj za to pískali a bučeli, a dokonce ho postříkali hasicím přístrojem. Další z opozičních lídrů Oleh Ťahnybok protestující v sobotu večer ujistil, že "boj bude pokračovat".

Z Kyjeva se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země, zejména do její západní části. Protivládní aktivisté se pokusili obsadit kanceláře oblastních samospráv v nejméně 12 regionálních centrech a v pěti se jim to podařilo. V Čerkaském regionu dnes soud nařídil vzít do vazby 41 demonstrantů, kteří tam na budovy úřadů útočili.

Janukovyč už v pátek slíbil, že během úterní mimořádné schůze parlamentu pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené demonstranty. Opozice ale tého dne označila tyto sliby za nedostatečné.

V sobotu se odpůrci režimu pokusili obsadit budovu ministerstva energetiky a ministerstvo vnitra obvinilo demonstranty, že zajali a mučili dva příslušníky policie. Opozice to ale označila za provokaci ze strany vlády. Úřady v sobotu oznámily další oběť násilností z řad demonstrantů. Oficiálně jde o nejméně třetí oběť protestů, opozice ale tvrdí, že mrtvých je přinejmenším šest.