EU vlajky

EU vlajky Zdroj: Profimedia.cz

Dojmy, zmatené pojmy, koho mají Češi rádi a o kom neví vůbec nic

Centrum pro výzkum veřejného mínění zveřejnilo v pátek výsledky průzkumu, který se zaměřil na vztahy Česka s cizími státy. Média o tom psala, ale při podrobnějším „ohledání“ je zřejmé, že výsledky někdy vypovídají spíše o neschopnosti části veřejnosti na něco takového odpovědět.

Otázka zněla: „Jaké jsou podle Vás současné vztahy České republiky se zeměmi, které Vám přečtu?“ A následuje výčet těchto zemí: Slovensko, USA, Německo, Rakousko, Francie, Británie, Ukrajina, Izrael, Japonsko Rusko, Čína, Írán, Maďarsko, Británie a Itálie.

Samozřejmě, že naprostá většina Čechů považuje za velmi dobré vztahy se Slovenskem. Důvod? Jsou skutečně dobré. Podobné to je u USA (86 procent považuje vztahy s nejsilnějším státem světa za velmi dobré či spíše dobré), ale nejméně polovina české veřejnosti současně podrobuje stále ostřejší kritice některé kroky americké politiky. Například 12 procent lidí ale odpovědělo, že máme špatné vztahy s Japonskem. Přitom ani jediný problematický případ ve vzájemných vztazích nebyl dlouhá léta zaznamenán. Jak na to mohli odpovídající přijít, není jasné. V případě Izraele až 27 procent Čechů označuje vztahy s touto zemí za špatné. Jenže to je zmatení pojmů a nepochopení otázky. Vztahy jsou ve skutečnosti velmi dobré, ale některým lidem se nelíbí politika Izraele vůči Palestincům, nebo mají předsudky k Židům. Jenže tak otázka nestála.

Samostatnou kategorií je sousední Polsko. U něj už dva roky klesá důvěra v dobré vztahy s Českou republikou. Důvod? Případy nekvalitních polských potravinářských výrobků. Jistě problém to někdy je, ale že hned kvůli tomu přestaneme mít Poláky rádi, je zvláštní. O Polácích panují zažité stereotypy (za komunismu jsme je označovali za šmelináře a překupníky, že jejich Solidarita razila cestu svobody i pro Čechy, nás většinově nezajímalo) a v tom dál pokračujeme. Pravda je totiž taková, že některé polské výrobky problematické byly, ale většina rozhodne ne.

Zvláštní výsledky jsou v posledních 15 letech zaznamenány také u Rakouska. Pokud Rakušané kritizují jadernou elektrárnu Temelín, považuje podle průzkumů vztahy s nimi za téměř katastrofální (což nikdy nebyla pravda), pokud o tom nehovoří, máme je hned rádi.