Apple

Apple Zdroj: Apple-history.com

Před 30 lety začala revoluce. Apple uvedl na trh první "Mac"

Před 30 lety, 24. ledna 1984, uvedla americká společnost Apple na trh novinku v podobě počítače Macintosh 128K. Díky rozumné ceně a intuitivnímu ovládání si tento přístroj získal velkou oblibu zákazníků. Název Macintosh, respektive jeho zkrácenou formu Mac, používá Apple pro část svého produktového portfolia i v současnosti.

Projekt počítače ovládaného prostřednictvím grafického uživatelského rozhraní a myši se v Applu rozjel na přelomu 70. a 80. let minulého století. Jedna větev vývoje vedla k přístroji Apple Lisa, který si však kvůli vysoké ceně nezískal mnoho zákazníků.

Paralelně s vývojem Lisy pracoval druhý tým na hůře vybavené, a tudíž levnější variantě počítače. Název Macintosh dostal podle odrůdy jablek, které měl v oblibě duchovní otec projektu Jef Raskin. Těsně před uvedením tohoto počítače na trh v lednu 1984 podpořila jeho prodej slavná televizní reklama, kterou s využitím motivu z románu 1984 natočil režisér Ridley Scott.

 

Macintosh 128K znamenal pro Apple okamžitý komerční úspěch. Firma proto zákazníkům nabízela další generace vylepšených Maců a v roce 1989 i první notebook s názvem Macintosh Portable.

Těžký úder Macintoshům zasadil nástup levnější konkurence v podobě IBM PC kompatibilních počítačů. Propad prodejů byl tak hluboký, že v polovině 90. let stál Apple jen krůček od bankrotu. Přilákat zákazníky zpět k počítačům s logem nakousnutého jablka dokázal až vzhledově neotřelý počítač iMac G3, který společnost představila světu v květnu 1998. Ačkoliv se Apple v posledních letech profiluje spíše jako výrobce tabletů a chytrých mobilních telefonů, zůstávají stolní počítače a notebooky nesoucí označení Mac nedílnou součástí jeho nabídky.