Robocoin

Robocoin Zdroj: profimedia.cz

Do Prahy míří první Robocoin, automat na bitcoiny

Nejpozději v dubnu by na Smíchově měl stát první automat digitální měny bitcoin. Umístěn má být v Arbesově rezidenci na rohu Arbesova náměstí a ulice Elišky Peškové a bude měnit koruny na bitcoiny i bitcoiny na koruny.

O první bitcoinový automat v Česku se postarala investiční společnost Marlyle. Ta ho objednala od americké firmy Robocoin Technologies. Jeden automat vyšel na půl miliónu korun. Že je o automat s umístěním v Praze zájem, Robocoin oznámil už loni v srpnu. Vedle Česka tehdy zájem projevovala Kanada, která se dá označit za robocoinovou průkopnickou zemi, Austrálie, Keňa, Irsko, Filipíny či Thajsko.

Pro nás dosud nejbližší bitcoinový automat stojí v Bratislavě. Jde však o jiný typ, jenž bitcoiny pouze vydává. V Evropě prvním automatem na bitcoiny je ten v Helsinkách. Finsko ovšem před pár dny oficiálně označilo bitcoin za komoditu, nikoliv za měnu. Naopak Německo ho za měnu uznalo.

Česko dosud k bitcoinu žádné stanovisko nezaujalo. Navzdory tomu v posledních týdnech možnost platby bitcoiny zavedla řada českých obchodů (k dnešku podle mapy coinmap.org je takových míst v Česku 37).

O tom, co to vlastně bitcoin je, k čemu je užitečný a čím je rizikový, se dočtete v novém vydání Reflexu.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru